• Wanda Wandelt.

    Wanda Wandelt
  • De Groene Wissel loopt langs Paleis Soestdijk.

    BDUmedia

Wandelen in Utrecht

Het is inmiddels zes jaar geleden dat ik de Zeeuwse polders verruilde voor de mooie provincie Utrecht. Omdat ik een echte natuur- en cultuurliefhebber ben, stond ik te trappelen mijn nieuwe provincie beter te leren kennen. Ik pakte mijn oude hobby wandelen weer op, want al wandelend kom je op de meest bijzondere plekjes, ontmoet je veel mensen en krijg je in traag tempo veel meer mee van je omgeving.

NAT PAK Ietwat onvoorbereid trok ik mijn oude wandelschoenen aan en ging naar buiten. Ik had een route opgezocht en ging op pad, want zo simpel is het toch?! Later ontdekte ik pas dat een beetje voorbereiding wel verstandig is, want een fikse regenbui bezorgde mij een nat pak. Ook liep ik in het begin nog wel eens verkeerd of ik schatte de afstand verkeerd in waardoor ik veel langer onderweg was. Maar iedere keer genoot ik weer van de natuur, de ontspanning en het plezier dat het wandelen mij bracht.

VEELZIJDIGE PROVINCIE Inmiddels bereid ik me goed voor en heb ik al wandelend alle uithoeken van de provincie gezien. Het is bijzonder hoeveel bijzonder cultureel erfgoed en verschillende landschappen er te vinden zijn in de kleinste provincie van Nederland. We hebben bossen, heide, zandverstuivingen, akkers, weilanden, veengebieden, rivieren en polders. Maar ook veel geschiedenis zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Grebbelinie en de Romeinse Limes. En denk eens aan de vele kastelen en buitenplaatsen of oude grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug.

GROENE WISSEL BAARN Ondanks dat ik al vele kilometers in Utrecht heb gewandeld, ontdek ik nog regelmatig nieuwe routes in de provincie. Zoals bijvoorbeeld de Groene Wissel Baarn. Deze wandelroute van 13 kilometer loopt door het Baarnse Bos langs Paleis Soestdijk, door de voormalige Kroondomeinen en langs kastelen. Een prachtige groene wandelroute die natuur en koninklijk erfgoed mooi combineert.

Je hoeft dus helemaal niet ver te reizen om verrast te worden. Ga lekker naar buiten en ontdek wat Utrecht te bieden heeft. Het routeaanbod is zo groot dat je altijd wel een route vindt die bij jou past.

Meer informatie over de wandelroute Groene Wissel Baarn vind je op routesinutrecht.nl/baarn voor andere mooie routes in de provincie Utrecht kijk je op routesinutrecht.nl/wandelen.


Aangeboden door blogger Wanda Wandelt en RoutesinUtrecht.nl