• Archief BDU Media
  • NVM

NVM: 'Prijzen stijgen nog steeds, maar minder hard'

BAARN De gekte op de Nederlandse woningmarkt begint iets af te nemen, meldt de NVM, de grootste Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen. Toch was er in de NVM-regio het Gooi, waar Baarn onder valt, in het vierde kwartaal een prijsstijging van 11,2 procent te zien. 

De prijsstijging in de omgeving van Baarn is hoger dan in de omliggende regio's Amersfoort (9,8), Bunnik-Zeist (8,2), Amsterdam (8,0) en dan het landelijk gemiddelde van 10,3 procent.

,,In sommige regio's zien we dat het plafond van voortdurende prijsstijgingen langzaam bereikt wordt", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. De organisatie merkt dat de daling van het aantal transacties wat afvlakt, het aanbod sinds lange tijd weer iets stijgt en dat de prijsstijgingen niet meer zo groot zijn.

VERKOOPPRIJS In het afgelopen half jaar vonden in de regio het Gooi 1699 transacties plaats, met een gemiddelde verkoopprijs van 429.000 euro. Een tussenwoning kostte gemiddeld 322.000 euro en stond zo'n 29 dagen te koop. Een hoekwoning kost 381.000 euro en stond gemiddeld 32 dagen te koop. Een 2-onder-1 kap kostte gemiddeld 589.000 euro (41 dagen te koop), een vrijstaand huis kostte 972.000 euro (70 dagen te koop) en appartementen werden gemiddeld verkocht voor 232.000 euro (27 dagen te koop).

VERZADIGD ,,We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen." Dat uit zich volgens Jaarsma onder andere in een zekere afkoeling op de meest verhitte delen van de woningmarkt, hoewel hij de woningmarkt als geheel nog steeds als oververhit typeert. ,,Dit is een nieuwe ontwikkeling voor de woningmarkt. Afgelopen kwartaal heeft de NVM aangegeven dat het code rood is voor de woningmarkt – met name voor de nieuwbouw – en het is nog steeds code rood, maar wel met enkele lichtpuntjes."

NIEUWBOUW Jaarsma constateert dat in 2019, net als in 2018 en daarvoor, wederom niet de benodigde nieuwbouwaantallen worden gehaald. ,,Waar we zeker 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar nodig hebben, blijft ook dit jaar de teller steken op minder dan 70.000 woningen." De NVM-voorzitter zegt dit bij de bekendmaking van de woningmarktcijfers over het vierde kwartaal, die donderdag 10 januari werden gepresenteerd.

Dat de woningmarkt 'verzadigd' is, wil de NVM-voorzitter graag toelichten. ,,De hardste prijsstijging lijkt voorbij te zijn. Vooral in de grootstedelijke, krappe regio's zijn de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau uitgekomen, dat stijgingen boven de tien procent niet langer vanzelfsprekend zijn. Door het hoge niveau van de prijzen is de betaalbaarheid van woningen, zeker voor huishoudens met een minder gevulde beurs, gedaald en haken consumenten af."