• Het team van Écoutez is klaar voor de Nationale Hoor2Daagse, 10 en 11 mei in de Brinkstraat.

    Marjolein van der Klaauw

Nationale Hoor2Daagse in Baarn

BAARN De Nationale Hoor2Daagse vindt op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei vindt plaats in de Brinkstraat 22-24 in Baarn.

Deze primeur heeft Baarn te danken aan de zussen Ilse en Lisette Kolenbrander van hoorzaak Écoutez, initiatiefnemers van dit muzikaal-informatieve hoorevenement. Écoutez is een zaak in geavanceerde hooroplossingen met vestigingen in Baarn, Bunschoten-Spakenburg en Soest. Het innovatieve karakter blijkt onder meer uit het Hoorlab, dat tijdens de Nationale Hoor2Daagse door burgemeester Mark Röell feestelijk wordt geopend. Lisette Kolenbrander: ,,Het bijzondere van het Hoorlab is dat ook de niet-slechthorende (partner, kind, kennis) kan ervaren wat gehoorverlies betekent. Zo hopen we bij te dragen aan het begrip voor de slechthorende."

Lisette Kolenbrander, triage audicien van Écoutez vertelt over het doel van de Hoor2Daagse: ,,Doel van de Nationale Hoor2Daagse is onder meer om aandacht te vragen voor gehoorschade. Alles wat te hard, te veel en te vaak geluid produceert vormt een mogelijke aantasting van ons hoorvermogen. Ook zien we gehoorschade onder jongeren toenemen. Het vervelende is dat gehoorschade onomkeerbaar is."

SOCIAAL ISOLEMENT De Hoor2Daagse is ook bedoeld om een lans te breken voor de slechthorende. Ilse Kolenbrander: "De ervaring leert dat mensen met gehoorverlies over het algemeen veel te laat de stap naar een audicien zetten. Daarmee kan het gehoor sneller verslechteren dan nodig. Het effect van gehoorverlies is groot en kan leiden tot psychische problemen en sociaal isolement. We gaan uitleggen dat het zo ver niet hoeft te komen."

ONTKENNEN Lisette Kolenbrander: "We willen drempelverlagend zijn. Daarom worden het vooral twee heel gezellige dagen, met prachtige muziek, een leuke hoorquiz en lekkere koffie. Iedereen is welkom, of je nu klant bent of niet, jong of oud, goed of minder goed hoort."

Er zijn meerdere lezingen. Zo gaat psycholoog/tinnitus therapeut René van der Wilk in op de vraag waarom mensen hun hoorprobleem ontkennen. Want wat is dat toch? Dat mensen met gehoorverlies meelachen en doen alsof ze alles hebben verstaan? Waarom ontkennen ze hun eigen behoefte, blijven ze liever thuis en vermijden ze verjaardagen? Zeer interessant voor partners en andere verwanten van mensen met (beginnend) gehoorverlies.

KNO Verder zijn er lezingen van onder anderen dr. A. Frima van Meander Medisch Centrum. Zij gaat in op de vraag wat gehoorverlies is en wat de KNO-arts hierin kan betekenen. Oud KNO-arts dr. R. van der Wal toont zijn vermaarde collectie hoortoestellen, die een beeld geeft van de ontwikkelingen op het gebied van hoortechniek. Phonak is aanwezig om het hoortoestel van de toekomst te demonstreren. De algehele presentatie en muzikale omlijsting zijn in handen van mezzosopraan Mylou Mazali, de Grande Finale wordt verzorgd door de populaire hitzanger Thomas Berge.

Alle programmaonderdelen vinden plaats op de Brinkstraat 22-24 in Baarn en zijn kosteloos te bezoeken. Om zeker te zijn van een plek bij de lezingen kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via info@ecoutez.nl of telefonisch via (035) 543 19 85. Het programma: www.ecoutez.nl.