• In de Pekingtuin zijn demonstraties.

    Baarnsche Courant

Twintigste editie Cultureel Festival Baarn

BAARN Cultuur opsnuiven in de Randstad? Absoluut overbodig. Baarn is komend weekend culturele hoofdstad van de regio. Tijdens het tweedaagse bruisende Cultureel Festival Baarn zijn er optredens in bossen, parken en straten, een buitenbioscoop in de Pekingtuin en talloze podia en kramen verspreid door het dorp waar regionale musici, dansers, kunstenaars en (sport)clubs zich presenteren.

Op vrijdagavond 31 augustus zijn er meteen al twee primeurs: een avondwandeling voor het KWF met verrassende optredens in de Baarnse bossen en een gratis buitenbioscoop in de Pekingtuin met de Disney-film 'Vaiana', over een tiener Vaiana die haar volk moet redden, en de vorstelijk film 'Victoria & Abdul', waarin Koningin Victoria (Judi Dench) dwars door alle protocollen heen gaat. Eigen stoelen en kleedjes en genieten maar.

Zaterdag 1 september zijn er in totaal vijftig optredens op maar liefst vier podia in het dorp. Opzwepende djembé spelers en de kindervoorstelling 'De Gelaarsde Kat' met het aanstekelijke kattenduet van Rossini in de Pauluskerk, een introductie in de jazz met aansluitend een uniek optreden van drie gelouterde jazzmuzikanten. Voorts musical- en theatershows met disco door theatergroep Hartstocht, 'Romeo en Julia' door Theater Villa Faam en jong talent Jeugdtheaterschool Marmelijn. Ook is er live tangomuziek met dansers en later op de avond een uniek dansoptreden door de Baarnse Rani Art.

Op zaterdagavond is het 'party party' in de Pekingtuin. De Baarnse broers Veenstraa van Da Broddazz spelen Bob Dylan en Eric Clapton. Motel'35 laten met blues en soul deauthentieke sound van de 60's herleven en spelen funk, reggae en latin uit de 70's en 80's. Johnny & The Moonshots brengen authentieke rock 'n roll uit de 50's en 60's. Van Chuck Berry tot The Rolling Stones.

Op zaterdag zijn de Baarnse parken, straten en pleinen gevuld met kramen waar Baarnse kunstenaars hun werk tonen en verkopen. Verspreid door het dorp zijn er sportdemonstraties, workshops, gratis knutselen voor kinderen en presentaties van alle Baarnse creatieve en culturele verenigingen. Er is een kayak op een heuse vijver en in de avond een lampionnenoptocht.

Op het plein voor het gemeentehuis en in de Laanstraat is alle informatie te vinden over zorg en welzijn, het Baarnse verenigingsleven, vrijwilligerswerk en culturele organisaties.

Op zaterdag om 11.00 uur worden in de trouwzaal van het gemeentehuis de winnaars van de Baarnse Literatuurprijs 2018 bekend gemaakt. Burgemeester Mark Röell rijkt de oorkondes uit en Ronald Giphart, schrijver met Baarnse wortels, houdt een korte lezing.

Vrijdag 31 augustus: Gratis openluchtbioscoop met kinderfilm Vaiana om 18.00 uur en de Vorstelijke film Victoria & Abdul om 20.45 uur. De Culturele Wandeling voor het KWF om 18.30 uur bij De Generaal. Opgeven voor de wandeling op www.cultureelfestival.nl/wandeling.

Zaterdag 1 september: Van 11.00 tot 23.00 uur meer dan 40 kunstenaars, 50 optredens, 60 verenigingen en organisaties in Pekingtuin, Brink, Pauluskerk en Laanstraat. Een compleet overzicht is te vinden op www.cultureelfestival.nl