• Scene uit de Deense thriller Den Skyldige.

    Nikolaj Moeller

Thriller Den Skyldige bij Zin in Baarn

BAARN Zondag 18 november (14.00 uur) gaat het zingevende filmprogramma 'Zin in Baarn' weer van start. In deze al jarenlange samenwerking tussen Theater de Speeldoos en de Paaskerk Baarn worden er in het theater films gedraaid die op maatschappelijk vlak aansluiten op de ruimdenkende gelovige visie van de Paaskerk. De films behandelen hedendaagse kwesties, die verbeeld zijn in een aansprekende cinematografische vorm. Dominee Jos van Oord leidt de film kort in en na afloop kan er onder zijn leiding over de vast vragen oproepende inhoud van gedachten worden gewisseld: werkt verhelderend!

De film van zondag 18 november is de Deense thriller-hit 'Den Skyldige' (De schuldige). Meer dan 100.000 mensen in ons land zagen deze film al. Hij is waanzinnig spannend en heeft diverse prijzen heeft gewonnen. Eén ruimte en één man staan centraal, maar het neemt niet weg dat je snel het verhaal ingezogen wordt. En zoals we van Scandinavische thrillers gewend zijn, is de ontknoping altijd verrassend en onverwacht. Dit komt ook vanwege de gelaagdheid van het verhaal, die ver na de aftiteling vragen oproept.

In de alarmcentrale beantwoordt Asger Holm een noodoproep van een ontvoerde vrouw. Wanneer de verbinding plotseling wordt verbroken begint de zoektocht naar de vrouw en haar ontvoerder. Met zijn telefoon als enige hulpmiddel begint Asger aan een race tegen de klok om de vrouw te redden. Al snel blijkt dat het misdrijf waar hij mee te maken heeft, veel groter is dan hij eigenlijk dacht.

Waarom draait Zin in Baarn deze film? Centraal staan twee religieuze waarden: allereerst draait het om schuld en boete. De hoofdrolspeler, agent Asger Holm, heeft een fout begaan (we weten niet wat, hij is 'de schuldige' van iets) en moet voor straf op de meldkamer zitten (boetedoening doen). Door extra gefocust te zijn, vooral op de ontvoerde vrouw hoopt hij misschien iets goed te maken?

Daarnaast is er ook iets van mededogen zichtbaar. Asgers collega's op de meldkamer hebben het aanvankelijk met hem te doen. Wetend dat hij op de verkeerde plek zit. Zij ontzien hem, helpen hem met telefoontjes . En collega's van de noodcentrale, die direct op Asgers telefoons moeten reageren, helpen hem ook daar waar mogelijk is; waarschijnlijk ook ingegeven door zijn fanatisme om de zaak van de ontvoerde vrouw en kind op te lossen.

Jos van Oord over 'Den Skyldige': "Kom, kijk en geniet… of huiver. Want je houdt 85 minuten je adem in." En zo is het.

den Skyldige (AL) is op zondag 18 november om 14.00 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Filmkaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/film voor € 10,00 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 10,50. Een consumptie is bij de kaartprijs inbegrepen. Via de website is het mogelijk zelf uw plaatsen in de Grote Zaal te kiezen. Na uw online betaling ontvangt u de tickets per e-mail. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en een half uur voor aanvang van de film. Op dinsdag is de theaterkassa gesloten.