• Willy van Dijk-Doornenbal

Paulusconcert in Pauluskerk

Weense sonates van Mozart en Beethoven

BAARN In de Pauluskerk kan men zaterdagmiddag 20 oktober luisteren naar Weense sonates van Mozart en Beethoven tijdens het Paulusconcert. Ze worden uitgevoerd door violiste Ingrid Lubbers en pianiste Kanako Inoue. Dit concert is het eerste van een reeks van drie maandelijkse Paulusconcerten die dit najaar te horen zijn in de Pauluskerk.

Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven zijn iconen uit de muziekgeschiedenis. Het beeld dat we van ze hebben, is van twee bijna diametraal verschillende persoonlijkheden.

Beethoven is de revolutionaire hemelbestormer, Mozart de flierefluitende perfectionist. Beethoven worstelt met zijn talent, de liefde en zijn doofheid, Mozart is het eeuwige wonderkind die het allemaal komt aanwaaien. Beethoven is zwaarmoedig en heeft veel diepgang, Mozart lichtvoetig en ongecompliceerd. Natuurlijk was de werkelijkheid veel gecompliceerder. Beethoven was in staat om stukken van verstilde elegante schoonheid te componeren, en Mozart muziek van peilloos verdriet. De vioolsonates bieden een mooie gelegenheid om beide componisten met een frisse blik te vergelijken.

De Sonate in Es majeur van Mozart en de Sonate in C mineur van Beethoven zijn beide in Wenen gecomponeerd toen de componisten op de toppen van hun kunnen waren: Beethoven zat in zijn 'heroïsche periode', ingeluid met de revolutionaire Eroica symfonie (opgedragen aan de al even revolutionaire Napoleon Bonaparte); Mozart had zich net ontworsteld aan het gezag van de aartsbisschop van Salzburg en was op zoek gegaan naar fortuin in Wenen.

Naast de beide sonates zorgen twee Weense impromptu's van Franz Peter Schubert voor afwisseling. Impromptu's waren typisch romantische composities voor de piano waarin vrijelijk, zonder klassieke vorm en bijna improvisatorisch, een muzikaal idee wordt uitgewerkt.

Het Paulusconcert begint zaterdag 20 oktober om 15:30 uur in de Pauluskerk aan de Brink in Baarn. De toegang is vrij, reserveren is niet nodig. Na afloop is er een collecte voor de musici.