• Ensemble Barok langs de Vecht.

    Barok langs de Vecht

Muziek na de markt op 5 juni

BAARN Ensemble 'Barok langs de Vecht' verzorgt dinsdag 5 juni van 12.30 - 13.15 uur Muziek na de markt in het Witte Kerkje, Kampstraat 8 in Baarn.

Een belangrijke inspiratiebron voor het idee is de (Stichtse) Vechtstreek met zijn overvloed aan monumentale landhuizen en andere herinneringen uit de late 17e en de 18e eeuw. Maar waarom dan juist met muziek uit heel Europa? In de 18e eeuw was juist Amsterdam hét Europees centrum van muziekdruk en muziekhandel. Dáár werd Nederlandse muziek uitgegeven, maar ook muziek van vele illustere buitenlandse beroemdheden. Verder was Nederland een trekpleister voor buitenlandse musici die op hun beurt de Nederlandse kooplieden kwamen onderhouden met hun kunst.

In de 18e eeuw stonden de Amsterdamse grachtenpanden vol met muziekinstrumenten. In vrijwel ieder herenhuis was wel een clavecimbel en een kabinetorgel te vinden. Verder waren met name strijkinstrumenten, hobo's, fagotten en fluiten wijdverbreid.

Amsterdamse kooplieden zochten verpozing buiten de stad. Daartoe lieten ze de meest prachtige buitenplaatsen bouwen, bij voorkeur langs de Vecht. We mogen er vanuit gaan dat ook deze 'tweede huizen' destijds van passende muziekinstrumenten waren voorzien. De behoefte aan amusement was zeker niet tot alleen maar tot de hoofdwoonstede in de stad beperkt.

In het toenmalige Nederland werd handel gedreven in van alles en nog wat, ook in bladmuziek. Veel repertoire was daardoor destijds in Nederland voorhanden. We hoeven ons dus niet al te zeer te beperken in repertoirekeus wanneer ze Nederlands verleden opnieuw tot klinken brengen.

Door de muziekuitvoeringen willen ze de belangstelling voor de muziek uit het verleden koesteren en stimuleren. Daarvoor is er maar één mogelijkheid: deze muziek spelen. Uitgevoerd worden werken van A. Vivaldi en W.A. Mozart. Barok langs de Vecht bestaat uit: Monique Laanen-fluit; Eva Elgeti-hobo; Erica Langereis-klarinet; Ietsje Bontekoe-hoorn; Myra de Vries-fagot; Vera Heins-viool; Annette Middelbeek-piano en Willem Poot-clavecimbel.

In juli en augustus is er geen muziek na de markt. Eerstvolgende keer: dinsdag 4 september. Toegang gratis, collecte na afloop.