• Crescendo viert haar 125-jarig bestaan onder andere met de Midsummer Celebration.

  Gijs Kranendonk
 • Bigband On The Move sluit Midsummer Celebration af.

  Gijs Kranendonk
 • Peter Lieberom.

  Gijs Kranendonk
 • Gijs Kranendonk
 • Gijs Kranendonk
 • Gijs Kranendonk waagt zich zaterdag zelf niet aan een optreden.

  Christine Schut
 • Gijs Kranendonk
 • Koor Rose & Rouge is zaterdag om 15.00 uur te horen.

  Gijs Kranendonk
 • Gijs Kranendonk
 • Gijs Kranendonk: 'Ons eigen gebouw was een goede zet'.

  Christine Schut

'Midsummer Celebration wordt een echt Baarns feestje' + programma + radio-interview

BAARN Muziekvereniging Crescendo laat haar 125-jarig bestaan niet ongemerkt voorbij gaan. Door het jaar worden verschillende jubileumoptredens gehouden. Vandaag, zaterdag 29 juni, vormt de Midsummer Celebration misschien wel het hoogtepunt.

Nee joh, ik kan helemaal niet spelen." Lachend beantwoordt organisator Gijs Kranendonk van Crescendo's Midsummer Celebration de vraag of hij zaterdag ook op het podium klimt. Hij speelt al vijftig jaar saxofoon, maar blijft bescheiden over zijn niveau. De optredens op de Brink laat hij aan zijn clubgenoten en professionele muzikanten over.

Muziekvereniging Crescendo laat haar 125-jarig bestaan niet ongemerkt voorbij gaan. Door het jaar worden verschillende jubileumoptredens gehouden. Zaterdag 29 juni vormt de Midsummer Celebration misschien wel het hoogtepunt. Tussen 14.00 en 23.00 uur zijn 28 optredens te beluisteren op vijf podia in de Laanstraat en op de Brink. Samen met Arianne van Kleij, Andrea Hagen, Monica Hop en Dick Verkuijl tekent Gijs Kranendonk voor de organisatie.

VIJF MUZIEKKORPSEN Muziekvereniging Crescendo bestaat nog als enige van de vijf Baarnse muziekkorpsen. ,,Zo'n 35 jaar geleden kwamen we tijdens Koninginnedag vanuit vijf richtingen de Brink op gemarcheerd waar we vervolgens samen liederen speelden. We hebben als Crescendo twintig jaar geleden drie belangrijke beslissingen genomen. We hebben, in samenwerking met bouwbedrijf Tom van Garderen een eigen pand neergezet. Van Garderen plaatste het gebouw, de leden hebben alles afgebouwd. We zijn gestopt met muziekkorps zijn, dus met de lopende buitenoptredens. Voor veel jongeren was het een drempel lid te worden omdat ze geen zin hadden in een 'apenpakje' op straat te moeten lopen. En, onder leiding van voorzitter Johan Laseur zijn we gestart met onze eigen muziekschool", blikt Kranendonk terug. De transformatie legde de vereniging geen windeieren en groeide van tachtig tot de huidige 135 leden. Waar veel verenigingen in Baarn en omgeving ter ziele gingen. ,,We worden regelmatig gebeld door korpsen die gaan stoppen. Het is fijn dat we daarvan instrumenten en muziek kunnen overnemen, maar het doet ook pijn in je hart."

DEFILÉ ,,Vroeger deden we altijd mee aan het defilé bij Paleis Soestdijk. Daar waren we trots op. Dat viel toen weg. En ook ons Jachthoornkorps viel uit elkaar. Nu doen we alleen nog zittende optredens." Feitelijk is Crescendo uitgegroeid van muziekkorps tot harmonie-orkest.

Wat wellicht ook heeft meegewerkt aan de bloei van Crescendo is dat de vereniging niet eenkennig is en graag de samenwerking zoekt en naar buiten treedt. ,,Wij organiseren graag, andere verenigingen sluiten zich daar graag bij aan, dat vinden we ontzettend leuk", legt Kranendonk uit. Zaterdag komen alle verenigingen waar Crescendo in het verleden mee heeft samengewerkt aan bod. Alleen balletschool Marut Jorquera moet verstek laten gaan omdat ze een eigen uitvoering heeft in Theater de Speeldoos.

Speciale gasten vormen zaterdag drie professionele muzikanten die hun carrière zijn begonnen bij Crescendo. Dat zijn trombonist Siem Keijzer met zijn Windy City Jazz Band, toetsenist en bandleider Skip van Rooij en saxofonist Peter Lieberom. Ook de Baarnse zangeres Marlayne Sahupala zal als solist te horen zijn, ook zij heeft eerder samengewerkt met Crescendo. ,,Zaterdag om 21.30 uur zal Big Band on the Move de Midsummer Celebration afsluiten. In deze bigband speelt ook een aantal oud-Crescendoleden. Dan zullen ook alle solisten met de band samenspelen. Het belooft een prachtige finale te worden", blikt Gijs Kranendonk vooruit.

LAANSTRAAT Van 14.00 tot 16.30 uur speelt alles zich af op drie podia in de Laanstraat. De nieuwe pleintjes Floraplein (naast Uniek), Amaliaplein (bij Wim Hogeveen) en Parkplein (voor Binnenhuis Scheltinga) krijgen elk een eigen podium. En in de Laanstraat staan levende standbeelden van Theaterhuis Marc van Driel.

Om 16.00 uur start het programma op de Brink op twee podia. De muziektent vormt een podium, ernaast wordt een tweede podium gebouwd. ,,Non-stop staan om-en-om optredens geprogrammeerd. Vrijwilligers van Baarn FM zorgen voor versterking van de muziek. Het wordt een echt Baarns feestje. De Brink komt vol te staan met tafels, stoelen en bartafels. De drie horeca-ondernemingen aan de Brink verzorgen gezamenlijk het festivaleten en -drinken", legt Kranendonk uit.

ONTSPANNEN Aan de vooravond van het evenement ziet hij er opvallend ontspannen uit. ,,Sinds september 2018 zijn we hiermee bezig. Er is ongelooflijk veel werk verzet. Van het regelen van podia en geluid tot vergunningen en speciale muziekinstrumenten. Voor 99,9% is de organisatie klaar. En daarnaast wordt het weer ook nog goed. Het meest verheug ik me erop dat we als relatieve kleine vereniging Crescendo één van de grootste evenementen in Baarn kunnen realiseren. Het is een geweldig programma geworden dat we door steun van de centrumwinkeliers, gemeente en sponsors gratis kunnen aanbieden."

Kijk voor meer informatie op www.midsummercelebration.nl.

Een link naar het radio-interview van Gijs Kranendonk met RTV Baarn, vindt u HIER.

Programma Florapein:

14.00-14.30 uur: Dameskoor ENJOY
14.30-15.00 uur: Volksdansgroep OPANKA
15.00-15.30 uur: Happy Voices koor
15.30-16.00 uur: Muziek & Dans
16.00-16.30 uur: Muziekschool Baarn

Programma Amaliaplein:

14.00-14.30 uur: Muziekschool Baarn
14.30-15.00 uur: Dagkoor Baarn
15.00-15.30 uur: Rose & Rouge koor
15.30-16.00 uur: Indigo Jazz
16.00-16.30 uur: Mannenkoor Baarn

Programma Parkplein:

14.00-14.30 uur: Studieorkest Crescendo
14.30-15.00 uur: Slagwerkgroep Crescendo
15.00-15.30 uur: Muziekschool Baarn
15.30-16.00 uur: Blazersklas Crescendo
16.00-16.30 uur: Muziek & Dans

Gehele Laanstraat :
14.00-16.30 uur: Theaterhuis Marc van Driel (met levende standbeelden)

Programma Brink:

16.00 - 23.00 uur doorlopend optredens met gastheer Kevin van den Berg

Programma Muziektent:

16.45-17.15 uur: Jazzband Crescendo
18.15-18.45 uur: Windy City Jazz Band (Siem Keijzer)
19.15-19.45 uur: Peter Lieberom & Band
21.00-21.30 uur: Peter Lieberom & Band (met solist Marlayne Sahupala zang)

Programma groot podium:

16.00-16.45 uur: Friendship Gospel Choir
17.15- 18.15 uur: Harmonieorkest Crescendo (met medewerking van het Friendship Gospelchoir en vele Baarnse koren)
18.45-19.15 uur: Skip, Simon en David van Rooij
19.45-20.45 uur: Harmonieorkest Crescendo (met solisten Skip van Rooij op piano en hammondorgel en Peter Lieberom op saxofoon)
21.30-23.00 uur: Bigband On The Move