• Karakter speelt eind oktober Het Diner.

    Bas van Wijngaarden

Karakter speelt 'Het Diner'

BAARN Traditiegetrouw brengt de Baarnse toneelvereniging Karakter ook dit najaar weer een voorstelling in Theater de Speeldoos. Al maanden repeteren ze - in een hun nieuwe locatie - voor 'Het Diner' naar het beroemde boek van Herman Koch. Onder regie van Hermine Flamman heeft de cast zich vastgegrepen in de teksten van Kees Prins. Op vrijdagavond 26 en zaterdagavond 27 oktober is het resultaat te bewonderen.

VERHAAL Twee neven van vijftien jaar, Michel en Rick Lohman, doen op een avond, na een feest en in beschonken staat, iets verschrikkelijks. Hun misdaad kan hen jaren gevangenisstraf opleveren. De vader van Michel, Paul, weet wat de jongens gedaan hebben, omdat hij zijn zoon herkend heeft op de korrelige beelden van een beveiligingscamera, die getoond zijn in het tv-programma Opsporing verzocht. Paul vermoedt dat zijn broer Serge Lohman, briljant politicus en gedoodverfd winnaar van de aankomende verkiezingen er ook van weet, want Serge heeft Paul en zijn vrouw uitgenodigd om te komen eten in een chique restaurant. Daar probeert de ietwat precieze gerant ze vakkundig te bedienen. Is het na deze avond voor Paul, zijn vrouw Claire en hun zoon Michel nog mogelijk samen het gelukkige gezin te zijn dat ze volgens Paul al jaren vormen? Het diner is een cynische en humoristische thriller, die menig ouder een spiegel voorhoudt. Want in hoeverre ben je verantwoordelijk voor het gedrag van je kind? En hoe ver ga je in hen beschermen tegen de consequenties van hun daden? De spelers van Karakter brengen deze spiegel graag ten tonele.

De rollen zijn verdeeld door geen onbekende bij Karakter: Paul wordt gespeeld door Paul Kemper, Marc van Driel vervult de rol van Serge en zijn vrouw Babette door Ingrid Peters. Claire wordt vertolkt door Nienke Verhey en de gerant van het luxe restaurant door Kevin van den Berg. Op zowel 26 als 27 oktober begint de voorstelling om 20.15 uur in de grote zaal van Theater de Speeldoos. Kaarten (12,50 euro) zijn verkrijgbaar via het theater en www.toneelgroepkarakter.nl.