• Kamerkoor Vocaliber.

    Studio Bosgra

Kamerkoor Vocaliber verzorgt Paulusconcert

BAARN Tijdens het Paulusconcert op zaterdagmiddag 10 november in de Pauluskerk zingt het kamerkoor Vocaliber de 'Petite Messe Solennelle' van Rossini. Aan dit concert wordt medewerking verleend door solisten en musici.

Deze maand is het 150 jaar geleden dat de componist Gioachino Rossini in Parijs overleed. Rossini werd in 1792 in Italië geboren. Hij verhuisde rond zijn dertigste jaar naar Londen en twee jaar later naar Parijs, waar hij de rest van zijn leven woonde. Rossini schreef meer dan veertig opera's en muzikale komedies, maar ook cantates en instrumentale muziek.

Op hoge leeftijd musiceerde hij regelmatig met een kring van vrienden. Voor deze groep componeerde hij een heel aantal stukken, die hij schertsend 'zonden van de ouderdom' noemde. Zo componeerde hij in 1863 de 'Petite messe solennelle' of 'Kleine feestelijke mis' voor een klein koor, solisten en begeleiding van piano en orgel: een combinatie die paste voor een uitvoering met zijn vriendenkring.

Kort voor zijn dood in 1868 bewerkte hij deze mis nogmaals zodat die met een groter orkest uitgevoerd kon worden.

Het kamerkoor Vocaliber uit Huizen zingt de 'Petite messe solennelle' in de oorspronkelijke versie, dat wil zeggen met muzikale begeleiding op harmonium en piano. Erik Jan Eradus speelt harmonium en Cees-Willem van Vliet piano. Als solisten werken mee Stephanie Desjardins (sopraan), Judith van den Dool (alt) en Marijn Zwitserlood (bas). Het geheel staat onder leiding van Richard Vos, de cantor-organist van de Pauluskerk.

Het Paulusconcert begint zaterdag 10 november om 15.30 uur in de Pauluskerk aan de Brink in Baarn. De toegang is vrij en reserveren is niet nodig. Aan de uitgang is er een collecte.