• Erica Bilder: ,,Theater is voor mij verhalen vertellen en daarbij genieten van wat je doet. -

    Christine Schut

Gratis theaterworkshops in bibliotheek

BAARN ,,Ik ben nu bijna 64 en wil eindelijk aarden in Baarn." De Baarnse Erica Bilder is haar hele leven al bezig met theater. Vooral als docent. Over de hele wereld heeft ze les gegeven. Vanaf dinsdag kunnen Baarnaars bij haar terecht voor een serie theaterworkshops. Gratis en voor niets in de bibliotheek.


Christine Schut

,,Theater is voor mij verhalen vertellen en daarbij genieten van wat je doet. Maar de leerlingen moeten het wel zelf leuk vinden. Wat ze in de laatste vakantieweek in de Speeldoos doen, in vier dagen een voorstelling voorbereiden, vind ik fantastisch, maar dit is heel wat anders", legt Erica Bilder uit. In de winter van 2011 is zij in Baarn komen wonen. ,,Ik woonde in het centrum van Amsterdam, maar werd daar gek van de toeristen. Mijn man en ik zijn gaan rondkijken en vonden dit huis op Funda. Je kunt hier zo vanuit het station het Baarnse bos inlopen, geweldig." Maar sindsdien heeft ze nog niet lang van haar huis kunnen genieten. ,,Ik ben net terug uit Milaan waar ik theaterworkshops heb gegeven. Ik heb sinds 2011 twee jaar in Abu Dabi gewoond waar ik fulltime theaterdocent was en een jaar in Milaan. Van 1987 tot 2004 heb ik sowieso in het buitenland gewoond, in Italië en in New York. Mijn man is Italiaan en muzikant, hij is barokhoboïst. Meestal gaat hij met mij mee, maar niet altijd. In het najaar ga ik een tijdje in India werken. Dan komt hij aan het eind naar mij toe en reizen we samen nog rond. Het internationale onderwijs brengt mij nog eens ergens", lacht Bilder. Ze spreekt Engels, Italiaans, Duits, Frans en een beetje Japans en Arabisch. Momenteel probeert ze Hindi te leren voor haar werk in India.

Inmiddels wil ze proberen van Baarn haar echte thuis te maken. ,,Ik ben op donderdagochtend vrijwilliger bij het Taalcafé in de bibliotheek. Daar komen nu vooral vrouwen uit Syrië, Eritrea, Somalië en Engeland. De bibliotheek wilde een zomeractiviteit voor, met name, vluchtelingenjongeren die in de vakantie mogelijk met hun ziel onder de arm lopen. Ze vroegen of ik theaterworkshops wilde verzorgen. Daar heb ik heel veel zin in. Het zijn tien workshops. Vijf op dinsdagmiddag en vijf op vrijdagochtend. Je kunt ze alle tien volgen, maar bijvoorbeeld ook alleen op dinsdag of vrijdag." Wat Bilder betreft is iedereen welkom. ,,Op de uitnodiging staat voor jongeren vanaf vijftien jaar, maar als iemand zich aanmeldt die veel ouder is, is hij of zij wat mij betreft welkom. Ik wil het laagdrempelig houden. Ik denk wel aan een soort eindpresentatie, maar we gaan niet naar een eindvoorstelling toewerken."

Als er één deelnemer is, gaan de workshops door. ,,Het mooiste wat kan gebeuren tijdens de workshops is dat mensen hun eigen verhaal durven vertellen, dat kunnen we dan relateren aan bepaalde gebeurtenissen. We gaan theateroefeningen en spelletjes doen, waarbij mensen leren contact maken. Ik ga commedia dell'arte gebruiken. Daarbij worden maskers gebruikt tijdens de rollenspellen en is er een grappenmaker en een serieuze personage. Het kan bevrijdend zijn achter een masker te kunnen werken. Je kunt eigenlijk met hele simpele dingen mensen uit hun schulp halen", aldus de theaterdocent.

De theaterworkshops worden gehouden in de kelder van Bibliotheek Baarn. Er zijn in totaal 10 workshopdagen, waaraan (jongeren) vanaf 15 jaar kunnen deelnemen. De workshops zijn verdeeld over 5 dinsdagmiddagen en 5 vrijdagochtenden, te weten dinsdag 23 & 30 juli en 6, 13 en 20 augustus van 14.00 - 16.30 uur en vrijdag 26 juli en 2, 9, 16 en 23 augustus van van 10.00 - 12.30 uur. De workshops zijn gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de balie van de Bibliotheek Baarn of bellen: 035-5416549.