• De filmzaal van Soestdijk is in de kerstvakantie te bezoeken.

    Christine Schut

Filmzaal Paleis Soestdijk te bezoeken

BAARN Alleen tijdens de kerstvakantie is het mogelijk om, onder begeleiding van een gids, een bezoek te brengen aan de bijzondere filmzaal van Paleis Soestdijk. Aan deze rondleiding zijn geen extra kosten verbonden. Wel dienen bezoekers vooraf een plek te reserveren.

De filmzaal is gebouwd in de jaren dertig, als onderdeel van de verbouwing die prinses Juliana en prins Bernhard aangeboden kregen van het Nederlandse volk als 'Nationaal huldeblijk' voor hun trouwen. Prins Bernhard was een groot liefhebber van film en fotografie, de filmzaal werd dan ook vooral door hem gebruikt. De filmzaal is al een tijd niet meer in gebruik, maar nog helemaal intact. Films worden er niet vertoond.

Algemeen directeur Paleis Soestdijk, Floris de Gelder: ,,Wij willen graag zo veel mogelijk onderdelen van het paleis en het landgoed toegankelijk maken voor het publiek. Ook deze openstelling past binnen die ambitie. Met ingang van 2020 verwachten wij het paleis te gaan renoveren, dus dit kan zo maar de laatste kans zijn om deze filmzaal in zijn huidige vorm te bezoeken."

Voor een bezoek aan de filmzaal dienen bezoekers in het bezit te zijn van een geldig ticket voor het paleis. Ook is het noodzakelijk voor bezoekers om zich vooraf aan te melden. Dit kan online bij de aankoop van een ticket. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor een bezoek om 12.30 uur, 13.30 uur, 14.30 uur of 15.30 uur. Het aantal deelnemers aan dit bezoek is beperkt en een bezoek aan de filmzaal duurt ongeveer een half uur.

Geplande data: Vrijdag 21 december, zondag 23 december, donderdag 27 december, zaterdag 29 december, woensdag 2 januari, vrijdag 4 januari, zondag 6 januari, zaterdag 22 december, woensdag 26 december, vrijdag 28 december, zondag 30 december, donderdag 3 januari en zaterdag 5 januari.