• Op beide Pinksterdagen is er weer Vuurol te beleven in de bossen rond De Kuil van Drakensteyn.

    Christine Schut

Elfde editie theaterfestival Vuurol

LAGE VUURSCHE Op beide Pinksterdagen op 9 en 10 juni is er weer Vuurol te beleven in de bossen rond De Kuil van Drakensteyn. Dit betekent veel verrassend theater en kunst voor jong en oud rond het thema Uitpluizen met het bos in één van de hoofdrollen.

,,We lopen over van mooie plannen voor deze editie en deze komen in groteN getale van de grond", vertelt Jeannette Groenewoud over de programmering van dit jaar. Er staan 20 voorstellingen, 16 korte acts en veel kunst, waaronder 9 LandArt kunstwerken, op stapel. ,,Ook mij weten de artiesten te verbazen met hun nieuwe ideeën en invalshoeken; dat maakt Vuurol elk jaar weer tot een ontzettend leuke belevenis."

Er doen bekende en nieuwe groepen mee. Er is volop ruimte voor jong talent. Dit jaar komen de jongste acteurs uit de talentklas van Scholen in de Kunst; zij maken hun eigen keuzes bij het creëren van hun voorstelling. Dat geeft een heel mooie inkijk in de belevingswereld van jonge mensen en levert boeiend theater op.

Afgestudeerde theatermakers schitteren in nieuwe voor het bos gemaakte creaties, soms onder mentorschap van oude rotten in het vak. Vaker op eigen sterke vleugels, zoals de groep Matrose met een nieuwe voorstelling zal laten zien. Verder zijn er volop doorgewinterde professionals met een voorliefde voor locatietheater, artistieke vrijheid en een sterke verbinding met publiek.

Vuurol wil zich blijven vernieuwen en de makers én het publiek blijven uitdagen. Vuurol wil experiment en ontwikkeling aangaan. Vuurol wil net als elk jaar een pracht van een theaterfestival neerzetten en enorm veel plezier bieden met een verscheidenheid aan ervaringen. Geniet van een opera over de vlag en waar deze voor staat, een reis als van Odysseus, een soundscape van de hei met Spoken Word, mime bij mensen in doosjes. Of zorg heel duurzaam voor de stroom van de versterking van de liedjeszanger.

Het spelen van de UltraKorteVoorstellingen vindt plaats op en langs de wandelpaden. Straattheaterachtige korte acts, die variëren van aubades, het uitpluizen van je oorsprong door wetenschappers, tot bewegelijke ontmoetingen rondom de Doos van Pandora en heel veel meer.

Van de 20 voorstellingen worden er 5 gemaakt voor kinderen. Deze zijn ook zeer genietbaar voor volwassenen en zoals gebruikelijk bij Vuurol, is het omgekeerde ook het geval. Kruip onder de rok van een dame, bezoek een neergestorte ballon, ontmoet een afgedreven ijsbeer en kom achter het geheim van de haas.

Voor het tweede jaar doen er meer LandArtkunstenaars mee. Zij maken negen bijzondere kunstwerken, geïnspireerd door het thema en plekken in het bos. Het publiek kan deelnemen aan de speciale (gratis) LandArtwandeling, voorafgaand aan het festival. Om 10.30 uur leidt deze langs de kunstwerken en hoor je het verhaal van de kunstenaars. Opgave bij reservering:Natuurlijk zijn de kunstwerken ook te bezoeken tijdens het festival.

Meer info op www.vuurol.nl Boek nu met vroeg-boekkorting op https://www.vuurol.nl/programma/reserveren/