Documentaire Free Solo wint Oscar, te zien in Theater de Speeldoos

BAARN Het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 900 meter hoge El Capitan in Yosemity National Park. Dit is het ongelofelijke verhaal van Alex Honnold, de rotsklimmer die zijn levenslange droom eindelijk wil verwezenlijken. Het bedwingen van El Capitan is dé ultieme sportprestatie. Eén waarbij je je volledig moet overgeven aan je lichaam. Eén minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Het vereist een bepaalde mentale, bijna spirituele staat, die gedurende de film steeds fascinerender wordt. Het wordt duidelijk dat Alex dit moet doen, dat hij niet anders kan, maar ook dat hij naar het sublieme reikt.

Voor Alex is het uitdagen van de dood essentieel. Door de rotswanden Free Solo te beklimmen, dus zonder veiligheidskabels of enig ander hulpmiddel, bereikt hij een focus die voor hem alles is. Voor zijn vriendin betekent het echter leven in het besef dat hij elk moment kan sterven.

De uiteindelijke klim is krankzinnig spannend. Zelden zal een film zoveel adrenaline oproepen. Maar de reis er naar toe is minstens zo fascinerend. Alex ontpopt zich als de klimversie van een Boeddhistische monnik. Aardse zaken zijn minder belangrijk dan zijn wens zichzelf te overstijgen. Een documentaire van mythische proporties, gefilmd door zijn vrienden, die toevallig ook de allerbeste bergfilm regisseurs van de wereld zijn. Met de indrukwekkende beelden van een waanzinnig waagstuk heeft Free Solo dit jaar welverdiend de Oscar voor Beste Documentaire gewonnen.

Deze film wordt met pauze vertoond.

Free Solo (AL) is op zaterdag 9 maart om 20.15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Filmkaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/film voor € 10,50 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 11,00. Een consumptie is bij de kaartprijs inbegrepen. Via de website is het mogelijk zelf uw plaatsen in de Grote Zaal te kiezen. Na uw online betaling ontvangt u de tickets per e-mail.