• Het Ebonit Saxophone Quartet.

Bijzonder herdenkingsconcert op 4 mei in Paaskerk

BAARN Het 4 mei concert in Baarn krijgt dit jaar een bijzondere muzikale klank. Het Baarns Groot Nicolaaskoor treedt op met de jonge musici van het inmiddels landelijk bekende Ebonit Saxophone Quartet.

De vier ontmoetten elkaar in de saxofoonklas van Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2011 richtten ze hun gezelschapop, om een jaar later de eerste prijs op het Ottomani Concours in Den Bosch te winnen. Ook wonnen ze in 2015 de Who's Next Chamber Music Competition in Almere, de Zilveren Vork en vorig jaar werden ze bovendien genomineerd voor een Edison Klassiek. Het blazerskwartet specialiseerde zich in strijkkwartetten, de leden volgden een master aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie.

De vier jonge mensen uit Polen, Nederland en Spanje: Alberto Tárraga Alcañiz (sopraansaxofoon), Dineke Nauta (altsaxofoon), Mateusz Pusiewicz (tenorsaxofoon) en Paulina Marta Kulesza (baritonsaxofoon) begeleiden koor en solisten in Die sieben letzten Worte van Joseph Haydn (1732-1809). Voor zover bekend is dit de eerste keer dat deze compositie wordt uitgevoerd door koor, solisten en saxofoons.Dit stuk vol emotie laat de laatste woorden van Jezus aan het kruis horen.

Het concert legt een verbinding met gemis en lijden in onze eigen eeuw door elk muzikaal deel vooraf te laten gaan door een korte tekst van Simone Snakenborg. Zij schreef deze teksten bij de herdenking van de aanslagen in Brussel in 2016. Elk van de gezongen delen begint met een van de frases uit het lijdensverhaal die aan Jezus worden toegeschreven. Koor en solisten vertolken afwisselend de verschillende emoties die in deze muziek aan bod komen. De solisten zijn Luc Ket (sopraan), Eske Tibbes (alt), Guido Groenland (tenor) en Remmert Velthuis (Bas). Dirigent is Paul Mirck.

Herdenkingsconcert, zaterdag 4 mei, aanvang: 21.00 uur in de Paaskerk, Oude Utrechtseweg Baarn. Entreeprijzen: Aan de kassa: 12,50 (jongeren <18 gratis). Voorverkoop boekhandel De Boer (Laanstraat) of bij GNK leden: 10,-.

Meer informatie: www.grootnicolaaskoor.nl en ebonitquartet.com/nl.