• De winnaars van vorig jaar op het podium. Links presentator Kevin van den Berg.

    Eenakter Festival
  • Eenakter Festival

33e Editie Eenakter Festival op 18 en 19 januari in Theater de Speeldoos

BAARN Vrijdag 18 januari en zaterdag 19 januari is het weer zover, dan is de nieuwe editie van het Eenakter Festival in Theater de Speeldoos Baarn. Acht verenigingen presenteren ieder een verrassende eenakter die wordt beoordeeld door een vakjury. Al 33 jaar tekent de Baarnse toneelvereniging Karakter voor de organisatie van het festival.

Verspreid over twee avonden zullen acht regionale verenigingen hun bijdrage leveren. ,,Op vrijdagavond trapt Theatergroep Fusie uit Hilversum af. Zij wonnen vorig jaar en dan openen zij traditioneel het festival", vertelt medeorganisator Irene Peerdeman. ,,En op zaterdagavond speelt onze vereniging Karakter traditiegetrouw, dit jaar met de eenakter 'De moord op vrijdag', een pittig oorlogsverhaal."

Andere verenigingen die meedoen zijn Steeds Beter uit de Bilt, Tovedem uit De Meern, Rood theaterproducties, Toneelgroep Arti uit Amsterdam, Theater Gedoe en Het Groene Geneuzel uit Groenekan. ,,Zoals ieder jaar zijn het twee totaal verschillende avonden, door de diversiteit aan toneelstukken. Zaterdagavond worden na afloop de prijzen uitgereikt. Altijd spannend!"

De drie prijzen die worden verdeeld zijn die voor 'Beste acteerprestatie', 'Beste regie' en 'Beste voorstelling'. De jury bepaalt wie de zogeheten 'Speeldoosjes' krijgen en welke winnende vereniging met de wisseltrofee naar huis gaat.

GOUDEN JAREN Voor het eerst heeft het festival een thema meegekregen. Toneelgroep Karakter bestaat sinds september 45 jaar. ,,Vele mooie toneelklassiekers hebben wij al op het toneel mogen brengen. Wij hebben hier hele fijne herinneringen aan en daarom hebben wij deze editie van het Eenakter Festival het thema 'Gouden Jaren' gegeven. Alle deelnemers moeten dit op een manier verwerken, maar zijn geheel vrij dat op hun wijze te doen," vertelt voorzitter Kevin van den Berg.

KAARTEN Op zowel 18 als 19 januari begint het 'Eenakter Festival' om 20.00 uur in de grote zaal van Theater de Speeldoos. Kaarten kosten 11,00 euro per avond en 15,00 euro voor een passe-partout. Deze zijn verkrijgbaar via het theater en www.toneelgroepkarakter.nl.