• Het team van KSV Marshall in Kirgizië.

    KSV Marshall

Worstelaars Marshall Baarn succesvol in Kirgizië

BAARN Onlangs hebben twee vrouwelijke riemworstelaars van KSV Marshall Baarn aan een grote Grand Prix Alysh - Riemworstelen in Bisjkek (hoofdstad van Kirgizië) deelgenomen. Dit evenement werd georganiseerd door Wereld Alysh Worstel Federatie onder auspiciën van United World Wrestling (Internationale Worstel Federatie).

Twee dames hebben aan het onderdeel Alysh (Riemworstelen) deelgenomen. Dit is een Kirgizische traditionele worstelstijl. In deze worstelstijl wordt alleen in de staande positie geworsteld, waarbij worstelaars de riem, die ze om het middel dragen, met beide handen vasthouden en ze moeten de tegenstander met zijn rug op de worstelmat werpen. Indien je tegensander met zijn rug of twee schouders op mat valt, dan win je direct je wedstrijd. Indien hij/zij op een ander lichaamsdeel valt, dan krijg je de punten. De wedstrijd duurt 1 ronde van 4 minuten.

In de gewichtscategorie tot 60kg is Yousra Hider tweede geworden. Na drie gewonnen kwalificatierondes moest ze in de finale tegen een sterke Kirgizische dame (bronzen medaillist bij Aziatische kampioenshap) opnemen. De finale heeft Yousra op punten verloren.

In de gewichtscategorie tot 65kg is Zoë Klunder derde geworden. Na de eerste gewonnen kwalificatieronde moest ze tegen Kirgizische dame, die regerend wereldkampioene is, opnemen. Dat werd een zware en ook spannende wedstrijd. Kirgizische toeschouwers waren onder indruk van Zoë's aanvallende worstelstijl en de wereldkampioene had heel moeilijk in deze wedstrijd. Pas op het laatste moment heeft ze van Zoë een punt gewonnen. Met een punt verschil ging de Kirgizische naar de finale en Zoë kon nog via herkansingen brons pakken.

Volgens Edmar Abdoulaev, die op dit toernooi de hoofdscheidsrechter was, hebben beide dames goed resultaat laten zien. Ze hebben voor de eerste keer aan dit traditioneel worstelstijl meegedaan. Ze moesten tegen sterke en ervarende atleten opnemen. Mooie prestatie!!!

Deze twee dames kwamen speciaal naar Baarn om Alysh worstelstijl te beoefenen en te trainen voor dit groot evenement in Bisjkek. Yousra kwam uit Breda en Zoë uit Groningen.

Op basis van deze resultaten en de komst van de sporters uit andere streken van Nederland, is te zien dat Baarn een nationaal trainingscentrum voor de niet-Olympische worstelstijlen wordt.