• Maryse Abendanon (l) en Cootje Barendsen zijn op het hockeyveld nog steeds fanatiek.

    Christine Schut

Hockeymasters vanaf donderdag in actie op EK

BAARN ,,Het is ongelooflijk leuk met gelijkgestemden te hockeyen." De Baarnse hockeysters Maryse Abendanon (52) en Cootje Barendsen (57) zijn op leeftijd, maar nog lang niet versleten. Van 8 tot en met 17 augustus doen ze mee aan het EK hockey voor masters in het Duitse Krefeld. Abendanon speelt in het Nederlands team vanaf 50 jaar, Barendsen bij de 55+'ers. ,,Vergis je niet, ook 50-plussers zijn nog steeds fanatiek."


Christine Schut

,,Hockey is een intensieve sport, er gaan niet voor niets twee fysiotherapeuten mee", lacht oud-international Maryse Abendanon. Zij speelt met BMHV in de 45+-competitie. Ex-jeugdinternational Cootje Barendsen speelt ook bij de 45+'ers, maar dan bij Schaerweijde in Zeist. ,,Je had bij hockey al veterinnen, maar dat is vanaf dertig jaar. Dan wordt het verschil op sociaal en fysiek terrein erg groot. Nu sprint je om de bal tegen een leeftijdsgenoot en heb je het in de kleedkamer over kinderen die het huis al uit zijn. Niet die net zijn geboren", legt Abendanon uit. Bij de mannen bestond deze competitie al langer. ,,Het leuke is dat je hierdoor tot op hoge leeftijd kunt doorhockeyen."

Ook in het Nederlands team kunnen de dames nog even vooruit. Er zijn ook nog 60+ en 65+ selecties. ,,En momenteel is het EK voor 35+ in Rotterdam", meldt Barendsen. Het ene jaar zijn er Europese Kampioenschappen, het andere jaar wereldkampioenschappen. Volgend jaar worden die gehouden in Zuid-Afrika. De beide Baarnsen willen daar graag bijzijn. ,,Per team mogen achttien speelsters worden ingeschreven. Als zich meer speelsters aanmelden, wordt er geselecteerd. Als je het ene jaar nog in Oranje zit, betekent niet automatisch dat je er volgend jaar weer bijzit. Met name als er een nieuwe, goede, lichting doorstroomt, kun je zomaar afvallen." Elke dinsdagavond wordt er getraind. De 55+ bij BMHV in Baarn, 50+ bij Fletiomare in Utrecht. Elk Nederlands masterteam heeft twee coaches, twee fysiotherapeuten en een manager. De Baarnse Yvette Craandijk is manager van het 55+team.

Maryse Abendanon is één van de weinige oud-A-internationals in het team. ,,Die zijn na hun carrière vaak op. Topsport is heel ongezond voor je lichaam. Of ze raken het plezier kwijt doordat ze jarenlang plichtmatig hebben moeten presteren. Als tophockeyer moet je veel dingen laten."

Het leukste aan de trainingen en wedstrijden met de Nederlandse teams, vinden de vrouwen het met gelijkgestemden hockeyen. ,,We hebben zoveel aanknopingspunten. Er zijn weinig gelijkgestemde vrouwen van onze leeftijd. Op de clubs is het hockeyen soms erg recreatief. Wij kunnen op onze leeftijd ook prima relativeren, maar zijn wel fanatiek als we spelen of trainen. Op dinsdagavond staan we altijd met zijn veertienen op het veld, de commitment is groot. Terwijl de speelsters uit het hele land komen", legt Cootje Barendsen uit. Maryse Abendanon vult aan: ,,Er is niets vergelijkbaar met hockey. Het is een uitlaadklep die ik nergens anders vind. Het leukst is het met elkaar te bikkelen en te winnen. Hoe oud je ook bent, dat verandert niet."

Zie ook www.mastershockey.nl.