• Het dolgelukkige Nederlandse team vlak na de gewonnen finale.

Maryse Abendanon grijpt Europese hockeytitel

KREFELD/BAARN De Baarnse Maryse Abendanon is zaterdag Europees kampioen hockey voor 50-plussers geworden. In de finale werd het favoriete Engeland met 2-0 verslagen.

Twee jaar geleden deed de nu 52-jarige plaatsgenote ook al mee met het zogeheten EK Masters, en ook toen pakte ze met Nederland de titel. Ditmaal werd het toernooi in het Duitse Krefeld gehouden. In de poulewedstrijden werd gewonnen van Wales en Italië. Tegen Wales scoorde de Baarnse hockeyster en twee van de treffers tegen Italië werden door haar voorbereid. Engeland was met 3-0 veel te sterk voor Oranje in de poulewedstrijd.

PERFECT SCHAAKSPEL In de knock-outfase kwam het tegen Duitsland op shoot-outs aan. Daarin bleken de Nederlandse veterinnen beter. Vervolgens werd Ierland overtuigend verslagen, al doet de eindstand van 2-1 anders vermoeden. Volgens Maryse Abendanon is het te danken aan de jonge coach Rick Overbeek dat in de finale het favoriete Engeland wel met succes kon worden bestreden. "Hij is tactisch heel sterk en heeft Engeland zodanig geanalyseerd dat hij er een perfect schaakspel tegen kon bedenken." Compact verdedigend werden de Engelsen de eerste drie kwarten in toom gehouden. In het laatste kwartier van de wedstrijd sloeg Nederland, zoals gepland, toe.

GOED GEVIERD Door de 2-0 zege is Nederland dus andermaal Europees kampioen. Zaterdagavond werd het kampioenschap in Krefeld goed gevierd door de dames. Maryse Abendanon hoopt er over twee jaar weer bij te zijn maar weet ook dat de concurrentie voor een plek in de selectie toeneemt door jongere aanwas.

Een andere Baarnse hockeyster, Cootje Barendsen, werd in de klasse 55-plus derde op het EK.

Hans Veltmeijer