Een huis kopen is al duur genoeg, bespaar met de volgende vijf tips!

18-05-2020, 07:21 |Van onze partner

Ben je momenteel op zoek naar een nieuwe woning in Baarn? In dit artikel vind je vijf handige tips, waarmee je bespaart op de aankoop van een huis. De stijgende woningprijzen maken het soms best lastig om een geschikte woning te vinden. Niet alleen blijkt het soms lastig om de hypotheek rond te krijgen. Ook moet er bij veel woningen boven de vraagprijs worden geboden. Het verschil tussen de taxatiewaarde, vaak gelijk aan de vraagprijs, en je bod moet uit eigen zak betaald worden. Datzelfde geldt overigens voor de kosten koper bij een bestaande woning, of de kosten voor het vrij op naam schrijven van een nieuwbouwhuis.

1: win online hypotheekadvies in

Wist je dat het goedkoper is om een online hypotheekadviseur in te schakelen, dan een adviseur die je fysiek bezoekt? Het levert je direct een eerste besparing op! Zelf een hypotheek afsluiten is vaak lastig. Zeker wanneer je hier geen ervaring in hebt. Door een online hypotheekadviseur om hulp te vragen, voorkom je dat je een te dure hypotheek afsluit!

2: betaal een deel van de woning zelf

De hypotheekrente staat momenteel erg laag. Toch kan het nog lager, wanneer je een deel van je woning uit eigen portemonnee betaalt. Wellicht heb je een overwaarde op je bestaande woning? De hypotheekrente daalt naarmate je een groter percentage van de aankoopprijs zelf betaalt.

3: vergelijk verschillende hypotheekvormen

Mocht je een hypotheek toch zelf afsluiten, dan is het belangrijk om verschillende hypotheekvormen met elkaar te vergelijken. Kies je bijvoorbeeld voor een lineaire hypotheek, of ga je voor een annuïteitenhypotheek? Het verschil in hypotheekvorm is van invloed op de rente, die je over de looptijd van je hypotheek betaalt. Belangrijk dus, om hier goed naar te kijken!

4: koop de woning zonder aankoopmakelaar

In de huidige tijd heeft het inschakelen van een aankoopmakelaar niet altijd een meerwaarde. Een aankoopmakelaar kan de onderhandelingen voor je voeren, mocht het zover komen. Veel huizen worden echter op inschrijving verkocht. Dit betekent dat je direct een eindbod doet, waarbij de bieder met het hoogste bod normaliter wint.

5: bekijk of je eigen bank korting aanbiedt

Er zijn banken die hun bestaande klanten een korting aanbieden op de hypotheekrente, wanneer zij een hypotheek bij de bank afsluiten. Houd er rekening mee dat dit niet per definitie betekent, dat je bank de laagste rente aanbiedt. Het kan echter een besparing op de kosten opleveren en is dus het uitzoeken waard!