• Pete Linforth Pixabay

Vier coronabesmettingen in gemeente Soest

SOEST (ANP) Vier inwoners van de gemeente Soest zijn besmet geraakt met het coronavirus, zo meldt de gemeente Soest donderdagmiddag op de gemeentelijke website. De informatie is afkomstig van het RIVM en is woensdagavond vastgesteld. Drie patiënten komen uit één gezin. Het betreft een vrouw en twee kinderen.

Het hele gezin zit in thuisisolatie. De vierde patiënt betreft een vrouw die samen met haar partner in thuisisolatie zit. De patiënten waren op vakantie in Italië. GGD regio Utrecht brengt in kaart met wie de patiënten contact heeft gehad door middel van contactonderzoek. ,,De gemeente Soest volgt de adviezen en instructies van het RIVM en GGDrU, die alert blijven op nieuwe besmettingen en steeds hetzelfde protocol toepassen als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden", valt op de website te lezen.

NEDERLAND Het totaal aantal mensen in Nederland bij wie het coronavirus is geconstateerd, is gestegen van 38 naar 82. De stijging is deels het gevolg van een inhaaleffect, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) op gezag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Sommige mensen met klachten hebben gewacht voor ze zich bij de dokter meldden. Nu zij alsnog naar de dokter gaan, komen de GGD'en soms ook weer andere patiënten in hun omgeving op het spoor.

Het RIVM is niet verrast door de ,,stevige stijging". Die ,,past in het beeld" dat het instituut al had, zegt Bruins. Hij ziet in de ruime verdubbeling ook geen reden tot extra maatregelen. Tot dusver liepen de meeste patiënten in Nederland het virus op in Noord-Italië of door contact met iemand die daar is geweest. ,,We gaan na of dat voor die 82 ook zo is", zegt de minister.

Klik hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via soestercourant@bdu.nl.

Bekijk op de kaart hieronder het aantal besmettingen in Nederland.