• pixabay

Live: extra maatregelen tegen coronavirus

BAARN De coronamaatregelen zijn uitgebreid over het hele land. Dat is donderdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de overheid en het RIVM. Iedereen in het hele land moet thuis blijven bij klachten, evenementen met meer dan honderd personen mogen niet doorgaan en werknemers wordt gevraagd thuis te werken. De maatregelen gaan in per direct en duren zeker tot en met 31 maart.

In Baarn gaat het schoolvoetbaltoernooi, dat vrijdag 20 maart zou worden, niet door. Organisator Irene de Jong probeert een nieuwe datum te vinden voordat de voetbalvelden niet meer gebruikt mogen worden vanwege de zomerstop.

Theater de Speeldoos heeft alle voorstellingen afgelast tot en met dinsdag 31 maart. Het sponsorzwemmen van zwemclub De Vuursche, dat vrijdag 27 maart zou worden gehouden, wordt uitgesteld naar een andere datum.

Zorgorganisatie Sherpa neemt extra maatregelen. De kerkdiensten op zondag gaan niet door en ook andere grootschalige evenementen worden afgelast.

Welzijn Baarn heeft maandag overleg over de verdere gang van zaken rond haar activiteiten.

Vanwege het coronavirus en verscherpte maatregelen gaat aankomende maandag 16 maart het Alzheimer Café Baarn niet door.

De Pauluskerk heeft haar diensten komende zondag aangepast. De avonddienst komt te vervallen. De ochtenddienst wordt vervangen door een meditatief moment, te beluisteren via kerkomroep.nl.

Het Apostolisch Genootschap heeft al zijn diensten geschrapt. Volgens voorzitter Hugo Das van de Baarnse Raad van Kerken volgen de kerken het advies van het RIVM. ,,Alle individuele kerken zijn zelf verantwoordelijk voor hun beslissing. Zij gaan hier verstandig mee om", aldus de voorzitter.

Na de persconferentie van het kabinet over het corona-virus heeft de directie van de Bibliotheek Eemland besloten om alle georganiseerde en te organiseren activiteiten (klein en groot) binnen de vestigingen in ieder geval tot 1 april geen doorgang te laten vinden, ingaande per direct. Of de activiteiten na 1 april doorgaan is nog niet duidelijk. Hier volgt later bericht over. Vooralsnog blijven de bibliotheekvestigingen en de kantoren open.

16:38 De Nederlandse sportwereld ligt de komende weken stil. Sportkoepel NOC-NSF adviseert donderdag haar leden alle evenementen, zowel in de profwereld als de amateurwereld, niet door te laten gaan. 'Naast de sportwedstrijden zelf is het beter ook alle andere clubbijeenkomsten in de sportwereld uit te stellen', aldus NOC-NSF. In Baarn liggen in ieder geval TOV, SV Baarn en Eemboys (voetbal), HCLB (handbal), BMHV (hockey), BAV (atletiek) en zc De Vuursche (waterpolo/zwemmen) stil.

15:50 Alle voetbalwedstrijden zijn deze maand afgelast vanwege het coronavirus. De duels in de eredivisie, de eerste divisie en de interlandwedstrijden van het Nederlands elftal zijn tot 1 april geschrapt. Ook alle amateurwedstrijden gaan niet door.

Vandaag werd tevens bekend dat er in Baarn en de rest van Nederland geen NL Doet gaat plaatsvinden komend weekeinde. Het evenement, dat wordt georganiseerd door het Oranje Fonds, wordt uitgesteld omdat het volgens de organisatie niet verantwoord is om de activiteiten door te laten gaan.

15:35 Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea, zei minister Bruno Bruins na crisisberaad.

15:33 Het kabinet ziet nog geen aanleiding om scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen. Hij wijst ook op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan. Het RIVM rekent erop dat mensen die ziek zijn gehoor geven aan de oproep om thuis te blijven, zegt Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het instituut. ,,We gaan er dus ook van uit dat op scholen geen kinderen meer komen met klachten."

15:31 Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat nodig, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Bezoeken aan kwetsbare personen zoals ouderen moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Deze maatregelen gelden tot 31 maart. Het Outbreak Management Team (OMT), waarin gezondheidsdeskundigen zitten, heeft deze maatregelen geadviseerd omdat er 'nieuwe gevallen zijn die we niet tot de bron kunnen herleiden', aldus premier Mark Rutte in de persconferentie na het overleg. Dat betekent dat Nederland 'niet exact meer grip heeft' op wat zich afspeelt.
 

 

Klik hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: baarnschecourant@bdu.nl.