• Roos Koole / ANP

Gemeente Baarn is genereus voor haar mantelzorgers

BAARN Van een presentje of een cadeaubon tot wel driehonderd euro cash: de opsteker die gemeenten aanbieden aan mantelzorgers loopt sterk uiteen. Daarnaast hebben zeker 42 gemeenten de zogeheten 'mantelzorgwaardering' helemaal afgeschaft, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van MantelzorgNL. Van de gemeenten die een geldbedrag geven, staat De Wolden met 300 euro bovenaan de lijst. Baarn is landelijk tweede met 225 euro en het Gelderse Overbetuwe volgt met 200 euro per mantelzorger.

De organisatie bekeek hoe de gemeenten omgaan met deze opsteker voor mensen die mantelzorg verlenen. Wat bieden ze aan en hoe makkelijk is informatie over dit beleid vindbaar op hun site? Gemeenten hebben de wettelijke taak om mantelzorgers te 'waarderen en ondersteunen', maar mogen zelf bepalen hoe ze dit doen. Het overgrote deel geeft een geldbedrag of een cadeaubon. Een handjevol gemeenten geef een presentje in de vorm van een bloemetje, verwenpakket of klein cadeautje. De verschillen zijn echter groot. Zo wordt in Weesp wordt slecht 15 euro cash aangeboden, in het Limburgse Eijsden-Margraten twee tientjes. Een groot deel van de gemeenten geeft een waardebon. De gemeenten Oegstgeest en Zoeterwoude bieden een bosje bloemen aan.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).

 

GEEN WAARDERING Ruim veertig gemeenten lijken helemaal te zijn gestopt met de mantelzorgwaardering. Liesbeth Hoogendijk, bestuurder van MantelzorgNL, schrijft in een persbericht dat het ,,in de gemeenten waar de individuele waardering nu is afgeschaft, niet zo kan zijn dat het geld wordt gebruikt voor geheel andere doeleinden. Sommige gemeenten die de waardering hebben afgeschaft gebruiken het vrijgekomen geld voor ondersteuning van mantelzorgers, maar vaak is het ook moeilijk te achterhalen voor welke doeleinden het is ingezet."

Volgens de meest recente cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) geven circa 4,4 miljoen Nederlanders mantelzorg. Daarvan voelt bijna negen procent zich 'zwaar belast'. Op zondag 10 november is het 'Dag van de Mantelzorg', waarop de meeste gemeenten de mantelzorgwaardering uitgeven.