• Meander Medisch Centrum in Baarn zal niet worden ingezet als plek voor extra intensive care-bedden voor coronapatiënten.

    Caspar Huurdeman

Geen ic-plekken in Meander Baarn

BAARN Meander Medisch Centrum in Baarn is voorlopig buiten gebruik, en zal ook niet worden ingezet als plek voor extra intensive care-bedden voor coronapatiënten. De faciliteiten ontbreken daarvoor volgens Meander Amersfoort. De huisartsenpraktijken in het gebouw blijven wel geopend, op afspraak.

Hans Veltmeijer

In Nederland dreigt door de toestroom van coronapatiënten een tekort aan intensive care (ic)-bedden. In het hele land zijn er daar gewoonlijk 1150 van, maar forse uitbreiding is nodig vanwege de huidige pandemie. Zo is er volgende week al behoefte aan een totaal van 1600 bedden en voor mei wordt verwacht dat dit aantal de 2000 overstijgt. In Amersfoort is het aantal ic-bedden uitgebreid van zestien naar vierentwintig.

Het ziekenhuis in Baarn is sinds 2016 een centrum voor louter nog onderzoeken, spreekuren en sommige dagbehandelingen. Zou dit beperkt gebruikte ziekenhuis van Meander niet wat lucht kunnen geven? Een voor de hand liggende vraag in Baarn. Nee, is het antwoord vanuit de hoofdvestiging. De beschikbare ruimtes in Meander Baarn zullen voorlopig niet worden ingezet voor de behandeling van coronapatiënten, verklaart een woordvoerster van Meander Medisch Centrum in Amersfoort. De vestiging in Baarn zou de juiste faciliteiten ontberen om hier plekken voor intensive care-patiënten te openen.

Momenteel zijn de poliklinieken (bloedonderzoek, röntgenfoto's) in Baarn gesloten vanwege het coronavirus en ook de dagbehandelingen zijn voorlopig opgeschort. Meander heeft dus voorlopig geen enkele actieve functie meer in Baarn, met uitzondering van de huisartsenposten in het gebouw. Die zijn allen toegankelijk na telefonisch overleg met de assistente of huisarts.

Meander in Baarn is alleen nog beperkt open voor bezoek aan de huisartsen die hier zijn gevestigd. Bij de receptie van het ziekenhuis wordt aan iedereen die het gebouw binnengaat gevraagd wat de reden van het bezoek is. ,,Het wordt strikt afgeraden naar de praktijk te komen zonder dat er van tevoren gebeld is met de praktijk", benadrukt huisarts Kees Romeijn, die zelf zijn praktijk in het gebouw heeft.

In het streekziekenhuis van Meander in Amersfoort zijn naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus acht operatiekamers omgebouwd tot intensive care. Daardoor zijn er nu 24 ic-bedden. Meander houdt op de website bijna dagelijks het aantal coronabesmettingen bij van patiënten, en het aantal bezette ic-bedden. Gisteren waren er 25 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen, waarvan er zestien op de intensive care verblijven. Op 17 maart overleed een 87-jarige vrouw uit Amersfoort aan het coronavirus in het Amersfoortse ziekenhuis. Ook twee Leusdenaren overleden hier, meldt de gemeente Leusden.

Ook Meander kampt met een tekort aan beschermingsmaterialen en roept de bevolking op te helpen. Dat heeft al veel 'hartverwarmende initiatieven' opgeleverd, maar alleen de volgende specifieke materialen zijn bruikbaar: maskers van het type FFP2 of FFP3. Dit staat meestal op de verpakking met de aanduiding NEN-EN 149:2001 en het CE keurmerk, Tyvek beschermingspakken en vuurwerkbrillen. Deze materialen kunnen dagelijks tussen 7.00 en 21.00 uur worden afgeleverd bij de tent in de bezoekersparkeergarage van Meander Medisch Centrum aan de Maatweg in Amersfoort.