• Baarnsche Courant

In Baarn staat 5 procent van kantoor- en winkelvloeren leeg

BAARN Vijf procent van het kantoor- en winkeloppervlak in Baarn stond leeg begin dit jaar. Dat blijkt uit cijfers dat het CBS donderdag presenteerde. Dat is net iets dan het landelijk gemiddelde percentage van zes procent.

Ruim 2,5 miljoen vierkante meter aan winkelvloer en meer dan 3 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte staat momenteel leeg. Het statistiekbureau bekeek de leegstand van zogenoemde 'niet-woningen' per 1 januari 2019. Naast winkels en kantoren gaat het ook om gebouwen met een industriefunctie en maatschappelijk vastgoed, waaronder ziekenhuizen en scholen vallen. 

Met de winkelleegstand – dat met name in crisisjaren piekte door een kaalslag in de winkelstraat – gaat het inmiddels de goede kant op. Volgens het CBS is het leegstandspercentage sinds 2015 niet zo laag geweest.

Kantoren en winkels lijken het moeilijkst opnieuw gevuld te worden. Van het kantooroppervlak in Nederland dat in 2019 leegstond was 71 procent een jaar eerder ook niet in gebruik. Bij winkels was dit 67 procent. In totaal stonden per januari 2019 bijna 5,9 duizend kantoren en 6,6 duizend winkels langdurig leeg.