• Jasper Juinen

Wandeling naar camping werd Koen (17) fataal

SOEST De 17-jarige Koen van Keulen, leerling van Het Baarnsch Lyceum, is vorige week na een avondje stappen vermist geraakt aan het Gardameer. Ouders, vrienden, reddingswerkers, hulpdiensten en honden zochten met man en macht naar de vermiste jongen. Maandagmiddag vond de politie in een diepe greppel langs een weg bij het Gardameer het levenloze lichaam.

Peter Beijer

De familie en vrienden van Koen van Keulen leefden vanaf donderdag tussen hoop en vrees. Koen ging, met een aantal vrienden, na een stapavondje terug naar de camping. Zijn vrienden stapten uit, maar Koen besloot dat een halte later te doen en zou dan vervolgens naar de camping terugwandelen. Uit verklaringen van getuigen zou blijken dat Koen niet meteen naar zijn eigen camping zou zijn gegaan omdat hij een meisje veilig naar haar camping terug wilde brengen.Vanaf het moment van uitstappen ontbrak elk spoor.

De zoekactie werd groot opgeschaald, waarbij ook gebruik werd gemaakt van Nederlandse teams met reddingshonden die het afgelopen weekend werden ingevlogen. Gertjan van Keulen, de vader van Koen, liet in verschillende media weten dat alle scenario's door zijn hoofd spookten. Uiteindelijk werd het slechts denkbare scenario waarheid. Het levenloze lichaam van Koen werd maandagmiddag gevonden. De politie vermoedt dat Koen een noodlottig ongeval is overkomen. Hij
zou over de vangrail zijn gestapt en in het aardedonker is hij daarbij gevallen en verdronken in een diepe greppel. Volgens de plaatselijke politie wordt elke vorm van een misdrijf uitgesloten en is hij niet aangereden. Langs de weg waar Koen werd
gevonden raast het verkeer kort langs de wandelaars en zoals de verklaring luidt heeft Koen waarschijnlijk veiligheid gezocht die hem fataal is geworden.

Koen van Keulen is leerling van Het Baarnsch Lyceum en zou het komende schooljaar starten in VWO-6. Rector Henk van Ommen was maandagmiddag niet bereikbaar voor een reactie, maar hij liet in een eerdere verklaring weten: ,,Wij zijn zeer ontdaan en weten niet goed wat te doen. De foto in de media van een vrolijke Koen, die we twee weken geleden nog actief gezien hebben bij het opbouwen van de podia voor de diploma-uitreiking, roept indringende emoties op."

Koen was voor enkele jaren geleden lid van de Soester zwemvereniging De Duinkikkers. De Soester was talentvol en plaatste zich enkele malen voor de nationale jeugdkampioenschappen. Sven van Zanten van de Duinkikkers is momenteel in Eindhoven voor een trainingsweek van de zwemvereniging. Hij reageert aangeslagen: ,,Tot 2015 heeft Koen bij ons gezwommen. In 2014 deed hij mee met het Nederlands Jeugdkampioenschap. Koen was een vriendelijke en rustige jongen die voor iedereen klaar stond. Ik schrok enorm toen ik vrijdag van zijn vermissing hoorde. Hoe langer het duurde hoe groter kans op een verschrikkelijke afloop die helaas bewaarheid werd. Ik vind het zo heftig. Als ik het al heftig vind, hoe zal het dan zijn voor zijn ouders en zijn broer? Wat wij kunnen doen als vereniging? Klaar staan met de juiste woorden en troost bieden. Als er afscheid genomen wordt van Koen kom ik ieder geval terug naar Soest. Dat is het enige dat we kunnen doen.
Troost bieden door er te zijn."