• Overal veel kliko's die niet worden geleegd.

    Baarnsche Courant

Verwarring rond inzameling restafval

BAARN Honderden vuilcontainers zijn vanmorgen in Baarn tevergeefs aan de weg gezet om te worden geleegd. De RMN heeft het ophaalschema gewijzigd voor de zogenoemde grijze ton met restafval.

Met ingang van vandaag wordt die nog maar een keer in de maand opgehaald. Vlak voor de zomervakantie, toen op 3100 adressen een vierde container werd aangeboden voor plastic, metaal en drankkarton (pmd), is dat aangekondigd.

Veel mensen zijn dat vergeten. In de hele Professorenbuurt stonden vanmorgen rijen containers. Op andere plaatsen was een wisselend beeld te zien. Zo stond in de Nachtegaallaan nauwelijks een bak buiten, terwijl in de naastgelegen Gaslaan de containers bijna allemaal aan de straat waren gezet. Kort voor de zomer kregen duizenden huishoudens in Baarn een vierde minicontainer. De bak met een oranje deksel was ter vervanging van de plastic zak voor plastic afval, metaal en drankkartons. De andere drie zijn voor papier, gft en restafval.

Om die laatste container gaat het. Het beleid van de gemeente is om het restafval terug te dringen. Door een keer per maand op te halen hoopt de gemeenteraad nog meer inwoners aan te zetten om het afval direct aan de bron te scheiden. Aan het feit dat het inzamelschema vandaag maandag 3 september 2018 ingaat is weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Dat betekende vanochtend grote verwarring en ook verontwaardiging. Vooral over het gebrek aan communicatie, maar ook over de voor- en nadelen van het scheiden van afval. Het gewijzigde schema geldt alleen voor de wijken waar net voor de zomer de container met de oranje deksel is bezorgd. Daar wordt niet vandaag maar pas op maandag 17 september het restafval opgehaald. Veel inwoners schijnen nog de oude papieren jaarkalender van de RMN te gebruiken waarop te zien is op welke dag welke container wordt geleegd. De ophaaldienst heeft echter tegenwoordig een app voor op de telefoon of tablet waarop precies te zien is wanneer de container wordt geleegd.