• Paleis Soestdijk

Vertraging dreigt voor plan Soestdijk

BAARN De plannen voor de bouw van een hotel met 120 kamers en een wijk met 98 woningen om de renovatie van het paleis Soestdijk te bekostigen, gaan de Baarnse raad te ver. Ook is er kritiek op de snelheid, waarmee het zogenoemde ruimtelijk kader door de raad binnen een maand moet worden behandeld.

Het gemor van de verschillende politieke partijen zal zeer waarschijnlijk tot vertraging van de plannen leiden. Volgende week woensdag wordt pas duidelijk hoe de verhoudingen in de raad precies liggen. Verschillende fracties roepen op om eerst een integrale gebiedsvisie te maken voor Soestdijk en wijde omgeving. Zo'n ingrijpend onderzoek duurt minimaal vele maanden, wellicht nog langer.

Aan de andere kant wil de raad er met de nieuwe eigenaar van Soestdijk, de MeyerBergman Erfgoed Groep uitkomen. Nu de overheid zijn handen heeft afgetrokken van het paleis kan alleen een particuliere investeerder Soestdijk redden.

Veel raadsleden zijn boos op de rijksoverheid. Ze vinden dat de verantwoordelijkheid nu wordt afgewenteld op de gemeenteraad van Baarn. De raad is in meerderheid niet tegen een woonwijk of een hotel. Alleen de massaliteit valt ze te rauw op het dak.

De komende dagen is er overleg tussen de verschillende fracties om de koers voor aanstaande woensdag te bespreken. Saillant detail is dat de VVD-fractie openlijk verdeeld is over het plan. Fractielid Maike Koenders-van de Vrugt wil dat een pauze wordt ingelast, terwijl fractievoorzitter Suzanne Oortman Gerlings-van Hal juist de vaart er in wil houden.