• Foto: Rijkswaterstaat

Verkeershinder op A1 van aansluiting Bunschoten-Spakenburg tot oprit Eembrugge

BAARN - Voor de verbreding van de A27/A1 laat Rijkswaterstaat aankomend weekend werkzaamheden uitvoeren door aannemerscombinatie 3Angle. De aannemer brengt het wegdek van het viaduct Bunschoten-Spakenburg op de juiste hoogte. Op 6, 7 en 8 april 2018 zijn er nachtelijke rijbaanafsluitingen op de A1. Overdag zijn er in beide richtingen rijstroken beperkt beschikbaar.

Weggebruikers worden omgeleid via de A28 en A27. De omleiding staat ter plaatse aangegeven met gele borden. De extra reistijd is ongeveer 15 minuten.

De A1 van Amersfoort naar Amsterdam is afgesloten tussen aansluiting Bunschoten-Spakenburg en oprit Eembrugge van:vrijdag 6 april 21.30 uur tot zaterdag 7 april 8.00 uur zaterdag 7 april 23.00 uur tot zondag 8 april 9.00 uurzondag 8 april 21.00 uur tot maandag 9 april 5.00 uur. De op- en afritten worden mogelijk al een half uur eerder afgesloten.

Het gehele weekend wordt overdag het verkeer van Amersfoort naar knooppunt Eemnes ter hoogte van Bunschoten-Spakenburg naar de andere (zuidelijke) weghelft geleid. Om het verkeer op die rijbaan in beide richtingen te kunnen laten rijden, worden overdag 2x2 versmalde rijstroken ingericht en de snelheid aangepast naar 90 km/h.


3Angle voert werkzaamheden uit aan het viaduct Bunschoten-Spakenburg. De aannemer moet hier het wegdek omhoog brengen, oftewel 'vijzelen', zodat er voldoende doorrijhoogte blijft voor het verkeer dat onder het viaduct doorgaat.

Voor de verbreding van de A1 heeft 3Angle het dek van het viaduct Bunschoten-Spakenburg moeten verbreden. Als ze dit in het verlengde van het bestaande dek hadden gedaan, was de doorrijhoogte voor het onderliggende wegennet lager geworden. Dit komt omdat het viaduct een klein beetje schuin ligt, wat nodig is voor een goede afwatering. Daarom is de uitbreiding iets hoger aangelegd en wordt dit weekend het bestaande viaduct opgevijzeld en in een lijn gebracht met het nieuwe deel. 3Angle koppelt vervolgens beide delen aan elkaar en brengt nieuwe voegen aan. Ook is het nodig het wegdek van de A1 voor en na het viaduct hierop aan te passen.

Naast de bestaande kolommen onder het viaduct plaatst 3Angle tijdelijke kolommen, waar zogeheten vijzels op komen. Dit zijn kolommen, bestaande uit 2 cilinders die uit kunnen schuiven door hydraulische druk. Zo wordt het brugdek geleidelijk bij alle steunpunten circa 0,5 m hoger gebracht. Als het wegdek op de definitieve hoogte ligt, plaatst de aannemer stalen onderlagen met rubber opleggingen op de bestaande kolommen om de extra verhoging van het wegdek op te vangen. Zodra deze aangebracht zijn, verwijdert 3Angle de vijzels en ligt het wegdek op zijn definitieve plek.

Voor actuele reisinformatie, check kort voor vertrek de laatste informatie op www.vananaarbeter.nl. Zie ook www.verbredinga27a1.nl.