• Zondag 1 november start het strooiseizoen van RMN.

    Roeland de Bruyn

RMN start strooiseizoen Baarn

BAARN Vanaf 1 november staat RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) weer klaar om gladheid door sneeuw, ijs of ijzel te bestrijden. Samen met de gemeenten Soest en Baarn zijn routes uitgezet voor gladheidsbestrijding door strooiwagens en sneeuwschuivers. Deze routes zijn te vinden op de website van de gemeenten (www.soest.nl en www.baarn.nl).

Gemeenten Soest en Baarn hebben een gladheidbestrijdingsplan. Daarin staat onder meer op welke wegen wordt gestrooid. Tijdens het strooiseizoen heeft RMN dagelijks contact met METEO-consult in Wageningen en stuurt zelf gladheid-coördinatoren op pad om de wegen te inspecteren. Op deze manier worden de strooiploegen optimaal aangestuurd.

In de zoutloodsen van RMN ligt voor dit seizoen al een startvoorraad van minimaal 600 ton strooizout. Deze voorraad wordt gedurende het seizoen indien nodig aangevuld. RMN kan daarbij gegarandeerd over 1.200 ton strooizout beschikken. Alle overgebleven voorraad houdt RMN als reserve voor het volgende jaar. Afgelopen jaar heeft RMN ook reserve overgehouden, die bij de 600 ton is gevoegd.

Bij (dreigende) gladheid strooit RMN eerst hoofdwegen, fietspaden, bus routes en sterk hellende wegen en maakt deze sneeuwvrij. Als de gladheid langer aanhoudt rijden strooiploegen, in overeenstemming met de gemeente, zo nodig een aanvullende route. Op verschillende locaties plaatsen de gemeenten zoutkisten. Hiermee kunnen inwoners in hun eigen wijk op moeilijk bereikbare plaatsen zelf strooien. Als er gestrooid is kan het wegdek nog steeds (plaatselijk) glad zijn. RMN raadt weggebruikers aan de snelheid en het rijgedrag hierop aan te passen.