• Provincie Utrecht

Nieuwe, maar wel minder bushokjes in provincie

BAARN Omdat de huidige provinciale bushokjes (abri's) aan het einde van hun levensduur zijn, gaat de provincie ze in 2020 vervangen door nieuwe, duurzame exemplaren. Het gaat in totaal om ongeveer tweehonderd nieuwe abri's.

De huidige abri's zijn gemiddeld rond de twintig jaar oud. Veel van de abri's verkeren in slechte staat en zijn technisch afgeschreven. Daarnaast levert de fabrikant inmiddels geen materialen meer voor dit type abri. Bij vervanging van onderdelen, moeten deze op maat gemaakt worden. De abri's zijn ook niet duurzaam. Stroomlevering voor verlichting van de reclamevitrines en dakverlichting vindt plaats via het lichtnet en de abri's zijn niet voorzien van energiezuinige ledverlichting.

In 2020 staan er langs de provinciale wegen tweehonderd nieuwe bushokjes bij haltes waar gemiddeld vijf of meer mensen per dag instappen. Daarmee verruimt de provincie haar abribeleid van 1997 toen het aantal instappers minimaal tien moest zijn. Dit betekent dat er in 2020 bushokjes bijkomen op haltes waar nu nog geen hokje staat. Toch is er ook een aantal halteplaatsen waar het aantal instappers is gedaald naar minder dan vijf. De oude bushokjes die daar nu nog staan, worden niet vervangen. In totaal verdwijnen er 230 oude abri's en komen er 200 nieuwe abri's terug.