• De deelnemende partijen aan de verkiezingen.

    Baarnsche Courant

Uitslag Provinciale Statenverkiezingen definitief

BAARN Het Centraal Stembureau heeft maandag 25 maart 2019 de definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen bekend gemaakt. In de provincie Utrecht behalen GroenLinks en VVD beide 8 zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is met 6 zetels de derde partij geworden. Na de finale telling van de stemmen van alle 26 gemeenten, is GroenLinks de grootste partij met 4.711 meer stemmen dan de VVD. Van de acht Baarnse kandidaten heeft, zoals het er nu naar uitziet, niemand een plek veroverd in Provinciale Staten. Donderdagmiddag worden de statenleden geïnstalleerd. 

Alle zittende partijen blijven zitting houden in Provinciale Staten van Utrecht. Het politieke landschap wijzigt echter wel met de komst van FvD (6 zetels) en DENK (1 zetel). Voor het overige zijn de zetels als volgt verdeeld: D66 en CDA 5 zetels, PvdA en ChristenUnie 4 zetels, PVV, SP en Partij voor de Dieren behalen 2 zetels, SGP en 50PLUS 1 zetel. U26 GEMEENTEN komt niet in de Staten.
 

Op initiatief van GroenLinks gaat de heer Bram van Ojik, voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, als informateur aan de slag. Hij gaat een brede verkenning uitvoeren, onder alle politieke partijen die in Provinciale Staten vertegenwoordigd zijn, naar de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie.


Van Ojik gaat in gesprek met politieke partijen over onder meer de belangrijkste opgaven voor de provincie Utrecht voor de periode 2019-2023. Ook bespreekt hij de onderwerpen of plannen die de partijen terug willen zien in het coalitieakkoord om invulling te geven aan die opgaven. Verder zal de informateur willen weten of partijen bereid zijn om deel te nemen aan een nieuwe coalitie, welke partijen een samenwerking met elkaar willen aangaan en hoe zij de onderhandelingsfase voor zich zien.


De informateur hoopt uiterlijk 12 april zijn eindrapport af te ronden en in een openbare bijeenkomst te presenteren.