• Hoofdonderdeel is het Nederlands Kampioenschap Sculptuurzagen.

    Sjaak Hoogendoorn
  • De stand van Staatsbosbeheer.

    Sjaak Hoogendoorn
  • Het festival heet niet voor niet Houthakkersfeest.

    Sjaak Hoogendoorn

Houthakkersfeest 2019: Competitie en entertainment in Lage Vuursche

LAGE VUURSCHE Op 17 en 18 augustus wordt in Lage Vuursche het 33e Houthakkersfeest gehouden. Het evenement is beide dagen gratis te bezoeken vanaf 10.00 uur. De Kuil van Drakensteyn zal geheel in het teken staan van bos, natuur en werken in het groen en voor alle leeftijden is er genoeg te doen.

NK Sculptuurzagen 2019 (Carvingcup 2019)

Hoofdonderdeel van dit 2-daags evenement is het Nederlands Kampioenschap Sculptuurzagen. Ook dit jaar strijden de beste zagers van Nederland om de eretitel. Naast de vakjury mag ook het publiek een winnaar kiezen. Bezoekers kunnen op zondagmiddag middels stemkaartjes aangeven welk beeld zij de beste van het land vinden.

Spectaculaire bosarbeidwedstrijden

Een ander vast onderdeel van het Houthakkersfeest zijn de spectaculaire bosarbeid wedstrijden. Deze wedstrijden zijn wereldwijd populair aan het worden. Zaterdag strijden deelnemers uit het hele land om de kampioenstitel. De professionals van het Timber Sports zaagteam geven op zondag een aantal demonstraties. Nieuw op zondag is de aanwezigheid van het Team NL European Championship in Forestry Skills. Dit team heeft dit voorjaar succesvol deelgenomen aan de Europese bosarbeid wedstrijden voor studenten in Noorwegen en laten op het Houthakkersfeest zien wat ze met zaag en bijl kunnen.

Werken in het Groen

Een ander nieuw onderdeel betreft het thema 'Werken in het Groen'. De Bos en Groensector zit te springen om goede vakmensen. Iedereen die hierin interesse heeft moet zeker even komen praten over opleiding, herscholing of kom snuffelen in de beschikbare vacatures.

Accubladblaasvoetbal

Een nieuw onderdeel is het accubladblaasvoetballen: voetballen met een bladblazer. We hebben een mini-bladblaas-voetbalveld beschikbaar waarin teams van 2 spelers een wedstrijd kunnen houden. Er zijn een aantal professionele teams, maar veel leuker: iedereen mag meedoen. We spelen op zaterdagmiddag en zondagochtend.

Er is genoeg te doen, je kunt de hele dag bezig zijn: Staatsbosbeheer biedt allerlei activiteiten voor jong en oud: leuke kennis quizjes, wedstrijdje boomschijven stapelen en brandhout stapelen, bijlwerpen, je eigen broodje bakken, leer houtsnijden van een echte bushmaster; en natuurlijk kun je de aanwezige boswachters alle vragen stellen.

De Jack Russel racetrack; en uw hond mag deze snelle terriërs uitdagen.

Ooit al eens pijl en boog geschoten? Dit is je kans.

Voor de kinderen: een geweldig speelpark om even helemaal uit je bol te gaan, boom klimmen met een prof, schminken voor de kleintjes, een tokkelbaan, een echte ouderwetse draaimolen, kinderboerderij, ballen gooien; en ga zo maar door…

Een vast onderdeel is de informatie-en hobbymarkt waar verschillende bos- en natuur gerelateerde organisaties zich presenteren. Daarnaast is er een breed aanbod in natuur-, hout-, streek-, outdoor- en hobbyproducten.

Van al het zagen, klimmen, springen en knutselen krijg je flinke honger dus bezoek het centraal gelegen horecaplein waar met een ruime keuze aan foodtrucks voor iedereen iets te halen is. Onder het genot van een hapje en een drankje kun je genieten van allerlei live optredens op het podium.

Op de website www.houthakkersfeest.nl kan de laatste informatie gevonden worden; of volg het evenement op Facebook.

Achtergrondinformatie over het Houthakkersfeest

Dit jaar wordt de 33ste editie van het Houthakkersfeest georganiseerd en daarmee is dit evenement een vast onderdeel geworden in de kalender van zomeractiviteiten in Baarn en omstreken.

Het evenement is ooit begonnen als een gezellig feestje in de oude dorpskern van Lage Vuursche. Daarbij is altijd uitgegaan van de doelstelling dat het feest een speelse verbinding wil leggen tussen publiek en het bos. Met het uitbreiden van de bosarbeid wedstrijden en houtsculptuur zagen heeft het Houtakkersfeest nu landelijke bekendheid.

Jaarlijks bezoeken rond 20.000 bezoekers het evenement waarbij de helft afkomstig is van buiten de regio. Een bezoekers-enquête die afgelopen jaar gehouden is, heeft aangetoond dat vooral de gezelligheid en gemoedelijkheid een belangrijk pluspunt is van het evenement.

De unieke locatie in het recreatiegebied De kuil van Drakensteyn geeft deze twee dagen een extra dimensie; sfeervol recreëren midden in het bos en in de buurt van het kasteel Drakensteyn.

Het houthakkersfeest wordt georganiseerd door Stichting Houthakkersfeest Lage Vuursche in samenwerking met Staatsbosbeheer, Gemeente Baarn en met financiële hulp van een groot aantal lokale en landelijke sponsoren.