• Mark Röell, burgemeester van Baarn. ,,Wij zwaaien de deelnemers uit bij Paleis Soestdijk, dat hebben we nog nooit gedaan.''

    Roeland de Bruyn

Team Baarn appt al over regioquiz

BAARN Toen bekend werd dat Koningsdag naar Amersfoort kwam, was het voor burgemeester Mark Röell van Baarn duidelijk dat ook zijn gemeente erbij betrokken werd. 'Koningsdag nieuwe stijl' zorgt ervoor dat niet alleen de gastheer centraal staat, maar de gehele regio. ,,Dus dat was geen verrassing; wel dat Amersfoort het kreeg toegewezen. Ik had nog geen geluiden opgevangen en daar verraste Bolsius mij wel mee."

Jeroen van der Veer

Het zoeken naar een balans om de regio op een leuke manier toe te voegen aan het programma was even een zoektocht, maar Röell is blij met de uitkomst. ,,Het is een leuke en grappige manier, die regioquiz."

WINNEN De speurtocht naar deelnemers voor team Baarn was er eentje waarbij inwoners zichzelf konden aanmelden. Hier werd gehoor aan gegeven en naast dat de gemeente zelf de eerste acht teamleden koos, werd één iemand van de aanmeldingen toegevoegd aan het team. ,,Je kijkt naar leeftijden, geslacht en achtergrond. We wilden een zo divers mogelijk team op de been brengen en ik kan met trots zeggen; daarin zijn we geslaagd." De energie die Team Baarn heeft, werkte aanstekelijk bij burgemeester Mark Röell: ,,Ja, en of. Die mensen hebben er echt enorm zin in en ik werd er helemaal vrolijk van toen ik hen mocht ontmoeten. Het wordt één groot feest en wij gaan winnen. Punt. Schrijf dat maar op."

PALEIS SOESTDIJK De teamgenoten hebben al regelmatig app-contact met elkaar en er komen bijeenkomsten. Om de Koningsdag-kriebels nog meer aan te wakkeren, organiseert de gemeente Baarn op de dag zelfs iets speciaals. Zo zullen de deelnemers bij Paleis Soestdijk worden uitgezwaaid. ,,Dat is iets nieuws wat we normaal gesproken nooit doen", aldus Röell. ,,De Koningsdag van Baarn en Lage Vuursche begint voor ons daar."

Waar veel gemeenten nog twijfelen of ze grote schermen gaan neerzetten waarop hun inwoners de Koningsdag in Amersfoort kunnen volgen, is die twijfel er in Baarn niet. ,,Er gaan twee schermen komen waarop wij met z'n allen willen gaan kijken. Niet alleen naar de koninklijke familie, maar ook naar de mensen die Baarn vertegenwoordigen. Ik wens de buurtgemeentes trouwens succes die nu nog een scherm willen huren... dat gaat ze denk ik niet lukken, haha."

EEN GROOT FEEST Koningsdag leeft enorm in zijn gemeente, zegt de burgervader uit Baarn. ,,We hebben altijd een enorm grote kleedjesmarkt en er zijn ook veel kramen. Er is hier voor ieder wat wils. Doordat Koningsdag in Amersfoort is, verwacht ik dat sommigen uit Baarn daar gaan kijken, maar ik weet zeker dat ze na afloop direct terugkomen. Het is hier één groot feest. Daarnaast heb je misschien nog wel kans dat meer mensen vanuit Amersfoort denken 'hé, laten we even naar Baarn gaan'."

Over het feit dat Baarn een bedrag moest betalen aan gastheer Amersfoort is ook in de gemeente gesproken. In het begin was er wat weerstand, maar dat werd al snel minder. ,,Ik begreep de vragen en wij hebben deze kunnen beantwoorden. Het is goed dat de gemeenschap kritisch is, maar ze begrijpen nu ook dat een bijdrage hoort. Wij zullen straks op meerdere momenten te zien zijn. Niet alleen met ons leuke team, maar ook de presentator van de regioquiz is 'van ons'. Kortom; Baarn komt echt 'in the picture' te staan en daar zijn we blij mee."

TEAM BAARN De teamleden van Baarn zijn Wouter Eijbaard, Izzy Abdoelaev, Paul Bosch van Drakestein, Jochem Kramer, Merel Poppeliers, Jennifer Laout, Rein Berends en Alerta Schroten.