• Archief BDUmedia

Slachtoffer inbraak in Baarn herkende verdachte als buurjongen

BAARN Tegen twee 19-jarige Baarnaars is vrijdag in de rechtbank in Utrecht een jaar gevangenisstraf geëist waarvan de helft voorwaardelijk. De twee verdachten zijn volgens het OM lid van een groep van acht inbrekers die in Baarn tientallen inbraken pleegde. De verdachten zouden persoonlijk allebei hebben meegedaan aan drie inbraken. Bij een inbraak werd achterop een foto van de bewoners een zeer beledigende tekst geschreven voor de politie.

De Baarnse inbrekersbende stond deze week voor de rechter. Vrijdag was de derde en laatste dag van de zitting tegen de groep Een rechter stelde alle verdachten dezelfde vraag, 'Vonden jullie het niet vreemd dat jullie steeds werden gecontroleerd'. De groep werd in verschillende samenstellingen op straat in Baarn 61 keer genoteerd door de politie. Dat politieonderzoek begon toen Baarn opeens in de statistieken opdook als een plek waar heel veel werd ingebroken.

Die politie combineerde de tijdstippen van inbraken met de controles en afgeluisterde telefoongesprekken. De jongens voerden zeer veel telefoongesprekken. Een van de 19-jarigen voerde meer dan 300 gesprekken met een andere verdachte. Uit al die gesprekken ontcijferde de politie de codetaal die de jongens gebruikten. 'PK in hun berichten betekende Pekingtuin. Dat is de plek in Baarn waar de jongens na een inbraak verzamelden. De verdachten wilde daarover niets zeggen in de rechtbank.

De bende plakte tandenstokers aan de deur en zij braken de woning open met een breekijzer. Ze verspreidden tientallen koevoeten in de struiken in Baarn. Na een inbraak aan de Faas Eliaslaan herkende een bewoonster een verdachte als buurjongen. Een deel van de groep werd op pad gestuurd om te scannen en tandenstokers achter te laten. De inbraak werd door 2 jongens,terwijl 2 anderen op de uitkijk stonden. De uitkijker kreeg tien procent van de buit. Ook dat was een afspraak.

Een 19-jarige verdachte trad ook op als chauffeur. Hij haalde een kluis op die op de Faas Eliaslaan waas buit gemaakt. Tot grote teleurstelling blijken in die kluis niet meer dan de autopapieren van het slachtoffer te zitten. De jonge Baarnaar ontkent dat hij de bedrijfsauto gebruikte voor dit soort klussen.

De meeste verdachten zijn na de een korte tijd voorarrest vrijgelaten. Maar de officier van justitie vindt dat ze allemaal terug moeten naar de cel. De officier bandrukte hoezeer de slachtoffers last hebben van een inbraak. De buit bestaat uit sieraden waar mensen zeer aan gehecht zijn. Twee hele jonge leden hebben hun verhaal verteld aan de politie. De andere verdachten zwijgen ook in de rechtbank zoveel ze kunnen..

De officier eist tegen alle verdachten gevangenisstraf. Hij vindt ook dat alle verdachten terug moeten naar de gevangenis. De verdediging ziet geen enkel bewijs. De advocaten betogen stuk voor stuk dat het OM veel te snel conclusies trekt.

De rechtbank doet in alle zaken op 2 augustus uitspraak.

(JPU)