• Duizenden minicontainers op het terrein van RMN in Soest

    Baarnsche Courant

RMN start uitzetten PMD containers in Baarn

BAARN RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) heeft, in opdracht van de gemeente Baarn, speciale PMD containers verspreid. De verspreiding is afgelopen vrijdag afgerond.

In Baarn scheiden inwoners op dit moment 68% van het restafval. Dat is zonde, aangezien het grootste deel van het restafval bestaat uit grondstoffen die we nogmaals kunnen gebruiken om nieuwe producten van te maken. Grondstoffen die RMN gescheiden aan huis ophaalt, zijn verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (samen PMD genoemd), Groente, Fruit- en Tuinafval (GFT) en papier.

De grijze container met oranje deksel voor PMD die RMN plaatst is voorzien van een registratiesticker met adresgegevens van de inwoner(s). De container dient de inwoner op eigen terrein te stallen.

De invoering van de containers voor PMD in de gemeente Baarn gaat stap-voor-stap. Eerst zijn buurten aan de beurt waar de woningen over het algemeen meer ruimte hebben om containers op eigen terrein te plaatsen. Bewoners van deze buurten hebben hierover in mei een vooraankondiging van gemeente Baarn in de brievenbus ontvangen. Voor de inwoners van Baarn die geen vooraankondiging aan huis hebben ontvangen, verandert er voorlopig nog niets.

Wie PMD, papier en GFT gescheiden weggooit, houdt veel minder restafval over. Rob Schram, directeur RMN: "Als inwoners goed naar hun afval kijken, zullen ze erachter komen dat slechts een heel klein deel van hun afval echt restafval is. Denk naast PMD, papier en GFT, ook aan glas en textiel. Al deze grondstoffen kunnen we goed recyclen. Om afval goed te kunnen recyclen, blijft het belangrijk dat inwoners het afval thuis goed scheiden. Net als bij veel nieuwe dingen is omgekeerd inzamelen even wennen, maar als inwoners hierdoor bewuster met hun afval omgaan, zijn we op de goede weg."

Het is mogelijk dat de ophaaldagen vanaf 1 juli veranderen. De aangepaste ophaaldagen kunnen inwoners bekijken via www.rmn.nl na het intypen van postcode en huisnummer. Wie de RMN app op zijn smartphone heeft kan snel de ophaaldagen terugvinden en eventueel een melding ontvangen wanneer de container(s) aan de weg moeten worden gezet. In de app is ook de scheidingswijzer voor PMD terug te vinden, evenals andere praktische informatie over alle grondstoffen (wat hoort waar).

Inwoners die vragen hebben over de veranderingen en de nieuwe manier van inzamelen kunnen terecht op www.rmn.nl bij 'veel gestelde vragen en antwoorden' (na intypen postcode en huisnummer). Ook is er een speciaal informatienummer: 0900-0766 (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 uur). en speciaal e-mailadres voor vragen: vang@rmn.nl

Inwoners kunnen ook een beroep doen op de afvalcoach van RMN. Deze geeft bijvoorbeeld voorlichting over afvalscheiding. Inwoners kunnen de afvalcoach bereiken via de afdeling Publiekscontacten van RMN.