• Het kassencomplex in de parktuin van Paleis Soestdijk.

    Baarnsche Courant

Restaurant in kassen Paleis Soestdijk

BAARN De kassen van Paleis Soestdijk. Eens het domein van Henk Regterschot, hoofd van de Koninklijke hoveniers op Soestdijk. Zijn passie was om de allermooiste lathyrus van de wereld te kweken. Prinses Juliana was een groot liefhebber van de prachtige en heerlijk geurende fragiele bloem. Dankzij Regterschot had zij een heel bijzondere collectie, die jaar in jaar uit in de prijzen viel.


Eugene Leenders

Op de een of andere manier zal de siererwt die uitgroeit tot een 'koninklijke bloem', een rol spelen in het pop-up restaurant dat op 21 maart de eerste maaltijd serveert. Het Paleis is een samenwerking aangegaan met de Maaltuin. De Maaltuin is een reizend restaurant dat de verhalen van bijzondere locaties vertelt. Kenmerkend zijn de lange eettafels en het op de locatie afgestemde menu. Na verschillende volledig uitverkochte edities in de Botanische Tuinen van Utrecht komt de Maaltuin in maart naar de kassen van Soestdijk.
Het paleis ontwikkelt zich de komende jaren tot een proeftuin voor innovatie en podium voor excellent, ondernemend Nederland. Voor het zover is worden verborgen locaties op het landgoed opengesteld voor het publiek. De Maaltuin werkt samen met The Colour Kitchen. Een sociale onderneming die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt in het horeca-vak en vervolgens begeleidt bij het vinden van een vaste aanstelling. Via The Colour Kitchen werken 20 leerlingen mee het project van De Maaltuin op Soestdijk. Overigens moet er nog het nodige gebeuren. De kassen aan de rand van het park, pal naast de parkeerplaats, staan nu nog vol met planten die er overwinteren. Ook een kleine tractor en ander gereedschap staan er gestald. Over precies één maand kunnen er 10 dagen lang 100 gasten per dag terecht voor een avondvullende programma met viergangendiner en een rondleiding door paleis en tuin. De vaste fans van de Maaltuin konden al inschrijven, waardoor al twee dagen uitverkocht zijn.