• Peter Blokker.

    Christine Schut
  • Kees Koudstaal.

    Roeland de Bruyn

Raadsrapporteur BBS trekt zich terug

BAARN Raadslid Koudstaal (BOP) heeft zich per direct teruggetrokken als raadsrapporteur van de BBS. De andere raadsrapporteur Peter Blokker (Voor Baarn) wil eerst overleg met zijn fractie.

De BBS is de uitvoeringsorganisatie waarin de gemeenten Baarn, Bunschoten en Soest samenwerken in het sociaal domein. Naast het uitvoeren van de werkzaamheden op het terrein van Werk en Inkomen voert de BBS de zorgadministratie uit van de samenwerkende gemeenten en is zij werkgever van medewerkers van de sociaal teams, die ondersteuning leveren aan de inwoners van de drie gemeenten.

Het rommelt al lange tijd bij de BBS. Er is onrust bij het personeel en de begroting is niet sluitend. Volgens raadsleden moet rekening worden gehouden van tekorten die oplopen tot boven de miljoen euro. Dat betekent dat de gemeente zo'n zes ton bij met passen

Om de onrust binnen het bedrijf te kanaliseren en de sfeer te verbeteren is een tweede directeur aangenomen. Het is Bart van der Schelde.

De gemeenteraden besloten enkele jaren geleden om speciale raadsrapporteurs te benoemen die namens de drie raden van Baarn, Bunschoten en Soest de uitvoeringsorganisaties wat meer op de voet te volgen. Naast de BBS was dat afvalverwerker RMN en de regionale ICT dienst (RID). Soms werden de raadsrapporteurs al vertrouwelijk geïnformeerd, maar mochten ze daar nog niet met de collega raadsleden over praten.

Koudstaal: "Gelet op wat er aan voorlichting en informatie dinsdag tijdens een vertrouwelijk overleg passeerde heb ik besloten mijn 'nevenfunctie' als raadsrapporteur-BBS met onmiddellijke ingang neer te leggen. De situatie bij de BBS-organisatie, en dan doel ik op het functioneren van het BBS-management en het bestuur met als voorzitter 'onze' wethouder Jansma, maakt dat ik als onafhankelijk gemeenteraadslid mijn handen wil vrijhouden om de situatie bij de BBS te kunnen bezien en beoordelen. Dit laatste uitvoeren met óók de pet op van raadsrapporteur vind ik meer dan ongemakkelijk. Vandaar mijn besluit."

Wethouder Erwin Jansma heeft kennisgenomen van het besluit. "Het is de raad die de raadsrapporteurs aanstelt, ik ga daar niet over."

Raadslid Peter Blokker: "Alle raadsleden worstelen met dit probleem. We hebben contact met de collega's in Bunschoten en Soest. Hoe handel je in deze situatie het beste. Het lijkt me goed om het eerst even binnen onze partij te bespreken wat nu wijs is."

Deze week werd bekend dat Bart van der Schelde benoemd is naast de huidige directeur Jeannet Kool. Met deze duale invulling kiest het bestuur van BBS voor versteviging van de aansturing van de organisatie. Van der Schelde gaat zich met name richten op de benodigde cultuuromslag binnen BBS. Hierdoor moeten de medewerkers zich als professionals kunnen gedragen met ruimte voor eigen oplossingen en ruimte voor discussie.