• Wethouder Erwin Jansma kreeg woensdagavond kritische vragen te beantwoorden.

    Caspar Huurdeman

Wethouder Erwin Jansma wacht aangezegd

BAARN De Baarnse gemeenteraad eist dat wethouder Jansma beter uitlegt waarmee hij bezig is. Het gaat om het dossier Soestdijk en dan met name de inschakeling van een bemiddelaar.

De wethouder moet op 3 maart een informatiebrief namens het college gereed hebben. De volgende dag wil de raad er al over praten in de zogenoemde informatieraad. Jansma betreurt de gang van zaken maar biedt geen excuses aan. Hij vindt dat hij gewoon zijn werk doet en met iedereen overlegt zodat de raad zijn werk kan doen.

Bijna alle partijen nemen hem kwalijk dat hij de raad niet actief informeerde over de opdracht voor oud-burgemeester Wouter de Jong van Houten om te bemiddelen. Hiermee erkent de wethouder overigens dat er sprake is van een patstelling.

Jansma deelde de raadsleden woensdagavond mee dat de gemeente niet zal betalen voor de bemiddelingspoging die op 20.000 euro wordt geschat. Wie het wel gaat betalen kon hij niet helder maken. Dat moest binnen de stuurgroep worden besproken. Volgens Jansma ligt het voor de hand dat 'de veroorzaker' betaalt. De stuurgroep is in het leven geroepen om het ingewikkelde dossier te begeleiden. De groep onder leiding van wethouder Jansma heeft geen bevoegdheid om echte besluiten te nemen. Die liggen bij de verschillende deelnemers: de provincie Utrecht, de gemeente Baarn en de gemeente Soest. Ook vertegenwoordigers van de eigenaar van het paleis, de Meyer Bergman Erfgoed Groep (MBEG), zitten aan tafel.

Jansma heeft na overleg binnen de stuurgroep Wouter de Jong aangenomen om een oplossing te zoeken voor een gat in de begroting van 11 miljoen euro. Volgens MBEG is dat ontstaan doordat, na ondertekening van het contract, de milieuregels met name door de provincie zijn verscherpt. Wouter de Jong praat dan ook vooral met de verkoper van het paleis, het Rijksvastgoedbedrijf en de provincie Utrecht. Volgens Jansma is hij de meest geschikte persoon om het onderzoek te doen. Naast burgemeester, was hij wethouder en gedeputeerde. PvdA, BOP en GroenLinks vinden dat Jansma veel te ver gaat door een bemiddelaar in te schakelen. Ze vragen zich af waarom de gemeente een actieve rol moet nemen in een geschil tussen andere partijen en een projectontwikkelaar.

Volgens Jansma is het goed vinger aan de pols te houden en te zorgen dat er een oplossing komt. Een oplossing die ook voor Baarn acceptabel is. Jansma: ,,Als je de handen ervan af trekt, kan de bal richting jou komen. Een willekeurig voorbeeld. Op de 2,9 hectare komt als oplossing twaalf etages hoogbouw. Ik wil dan liever in gesprek blijven. Ik vind dat ik deze positie moet nemen vanuit mijn rol en mijn positie als wethouder." Niet alleen de oppositie wil meer en betere communicatie. Ook de coalitiepartijen willen dat Jansma beter uitlegt waar hij mee bezig is, waarom en vooral hoe lang het gaat duren.

door Eugene Leenders

Verder vandaag in de Baarnsche Courant:

- Hugo Prakke nieuwe wethouder voor D66

- Taart voor de Baarnse brandweer

- Afvaldumping rond Sonneveltflats

- Raad sluit dossier Wintertuin geïrriteerd

- Reconstructie Altalaan in 2021

- Compromis over geluidsvergunning

- Gert-wim Hogeveen helpt arme bruidsparen

- Lage Vuursche wil actie Baarn en Soest om fietspad over Pijnenburg

- Jaarverslag SGB voor wethouder Van Roshum

- Sport

- Advertentie voor gratis koffie bij Boot

- Overzicht van activiteiten in Baarn

- Cultuur in Baarn met concerten, exposities, voorstellingen en boekrecensie 'Finse dagen' van Herman Koch

- Welzijn Baarn met informatie, activiteiten en nieuws 

- Programma-overzicht RTV Baarn

- Baarnsche Geheugen over kunstschilder Jan Prinsen

- Overzicht kerkdiensten en medische diensten

Vindt u het belangrijk op de hoogte te blijven van het nieuws in en over Baarn, neem dan een abonnement door HIER te klikken. Een digitaal abonnement kunt u aanvragen door te mailen naar j.veldhuizen@bdu.nl.