• Overleg tijdens een schorsing tussen VoorBaarn en ondernemer Johan Zijtveld.

    Baarnsche Courant

Theater krijgt toch een kans; initiatiefnemer mag plan tot december verder uitwerken

BAARN Het plan voor een theater/cultuurcentrum aan de Laanstraat kan verder worden uitgewerkt. De gemeenteraad ziet veel haken en ogen, maar geeft initiatiefnemer Johan Zijtveld toch de kans om zijn voorstellen te verfijnen en zo nodig aan te passen.

Het definitieve besluit, dat deze week zou worden genomen, is verschoven naar de raadsvergaderingen van januari 2020. Een geweldige opsteker voor Zijtveld, die de afgelopen twee maanden in recordtijd een concreet plan maakte voor het cultuurcentrum en de bouw van een woonwijk aan de Rembrandtlaan, waar nu Theater de Speeldoos staat.

Volgens de raad biedt dat voldoende handvatten voor verdere uitwerking en is een afwijzing op dit moment prematuur.

Of het plan straks echt op goedkeuring van de raad kan rekenen, is onduidelijk. Fracties hebben tal van vragen en eisen. Zo is voor veel raadsleden huren geen optie en zou het theater in eigendom van de gemeente moeten komen. Ook moet het parkeren worden opgelost, zonder de inzet van betaald parkeren of een blauwe zone.

Ook wordt aangehikt tegen de hoogte van de toneeltoren. Volstrekt duidelijk moet zijn dat de verkoop van de grond aan de Rembrandtlaan aan projectontwikkelaar Zijtveld niet tot aanbestedingsproblemen leidt. Financieel is het erg ingewikkeld. In vergelijking met de verbouw van het huidige theater, zou de gemeente jaarlijks tonnen extra moet investeren. Zeven fracties gaan akkoord met het uitstel van de besluitvorming. De BOP en de PvdA stemden tegen.

Uitgebreid verslag van het besluit van de raad, vrijdag in de Baarnsche Courant.