• Fietsers mogen niet meer over een gedeelte van Landgoed Pijnenburg.

    Caspar Huurdeman

Pijnenburg handhaaft fietsverbod op wandelpaden

BAARN De wethouders Verkeer van de gemeenten Soest en Baarn voerden onlangs opnieuw een gesprek met het landgoed Pijnenburg. Het landgoed sloot in april een wandelpad tegenover de Wieksloterweg af voor fietsers. De wandelaars kunnen wel over dit pad blijven lopen.

De wethouders willen het wandelpad graag openstellen voor fietsers, maar kunnen dit niet afdwingen. Het pad is een eigen weg die ligt op privéterrein. Landgoed Pijnenburg geeft aan dat het meer dan 320 hectare bossen gratis heeft opengesteld voor wandelaars. Hiervan zijn 150 hectare aan de noordzijde van Lage Vuursche wel voor fietsers en wandelaars opengesteld. Op dat deel van het landgoed ligt bovendien een officieel MTB-pad. Het deel van 120 hectare langs de Biltseweg is en blijft uitsluitend opengesteld voor wandelaars.

In een goed gesprek met de wethouders heeft de eigenaar uitgelegd waarom hij het pad wel opengesteld wil houden voor wandelaars. Op de wandelpaden is geen ruimte voor grote aantallen fietsers. Het gehele landgoed is gerangschikt onder de natuurschoonwet en tevens opengesteld voor wandelaars. Deze openstelling geldt niet voor fietsers en uitsluitend tussen zonsopgang en ondergang.

Om toch het fietsverkeer tegemoet te komen, bekijken de gemeenten nu of ze bestaande fietsverbindingen beter of veiliger kunnen maken. Daarover is de gemeente Baarn in gesprek met de gemeenten Zeist en De Bilt. Hoewel het niet om het grondgebied van Soest gaat, volgt Soest dit belangstellend omdat veel fietsers uit Soest baat hebben bij de verbindingen naar Lage Vuursche.

De gemeenten Soest en Baarn werken ondertussen ook aan een nieuwe fietsverbinding tussen Soest en Hilversum op het grenspad tussen Paleis Soestdijk en landgoed Pijnenburg. Vanaf het kruispunt Koningsweg-Biltseweg in Soest komt een nieuwe fietsverbinding naar de Hilversumsestraatweg. De plannen zijn al goedgekeurd en de gemeente Baarn werkt nu aan de technische uitwerking. Wanneer de aanleg exact van start kan gaan is nog afhankelijk van de voorschriften voor werken in een bosgebied.