• Baarnsche Courant
  • Ennahachi voor zijn hoekwoning aan de Jan Steenlaan

    Baarnsche Courant

'Parkeren theater bederft woongenot'

BAARN Dolgelukkig was E. Ennahachi toen de woningbouwvereniging meldde dat hij de Jan Steenlaan 1 kon huren. Een splinternieuwe, mooie, grote woning. Eindelijk kon hij zijn vrouw en drie grote zonen goed huisvesten. Jaren hadden ze het moeten doen met een kleine flat en stapelbedden, driehoog in de Abel Tasmanstraat.

Eugene Leenders

Het nieuwe huurhuis pal tegenover Theater de Speeldoos maakt deel uit van het nieuwste complex van Eemland Wonen, vijftien huurhuizen en een appartementengebouw voor mensen met een beperking.

De droom is uiteengespat. Teleurgesteld en geëmotioneerd zit hij in zijn woonkamer. Het lijkt dat de parkeer- en geluidsoverlast, veroorzaakt door bezoekers van de Speeldoos, al het woongenot verknallen. Zijn kinderen slapen onrustig en hij wordt alleen maar kwader en kwader.

PARKEERVAK Het komt allemaal door een parkeervak voor zes auto's aan de zijkant van zijn huis. Hij bezweert dat het niet op de kaart stond toen hij het huis accepteerde. "Ik ben niet gek, dan had ik het nooit gedaan". Bezoekers van de Speeldoos zien de lege vakken en zetten hun auto er neer. Slechts enkele passen van de ingang, dan hoeven ze niet het grote parkeerterrein achter het theater op te rijden. Ennahachi: "Dat is nog niet het ergste. Maar, rond half twaalf komt iedereen naar buiten. Luid pratend over wat ze hebben gezien of gehoord. Ze slaan met de portieren, de motoren worden gestart en de autolichten schijnen dwars door mijn huis. Mijn kinderen schrikken wakker. De oudste zit op het Griftland net voor zijn tentamens. Hoe krijgt hij nu zijn rust? Dit gaat avond in, avond uit door." Ennahachi heeft iedereen een brief gestuurd. De wethouder, de theaterdirecteur, Eemland wonen. Het helpt voorlopig niks. Hij smeekte of de parkeervakken gereserveerd kunnen worden voor bewoners. Hij wil zelf wel de hekjes betalen om ze af te sluiten. Het mag niet, openbare parkeerplaatsen daar wil de gemeente niet aan tornen.

GESPREK Het gesprek met de directie van het theater liep volgens hem bijna uit de hand. "Ze konden niks voor mijn doen. Of ik wel begreep dat de Speeldoos er al 35 jaar zat en ik pas enkele maanden. De klachtenfunctionaris van Eemland Wonen had meer begrip, wilde wel mee naar de gemeente." Ennahachi heft zijn handen omhoog. Ik word er zo naar van. Laatste belde een vriend. Hij zei: jouw lesauto staat voor mijn deur is hij gestolen? Ik vertelde dat ik hem er zelf had neergezet omdat in de wijde omgeving van mijn huis geen plek was. Een paar keer ben ik om half twaalf naar buiten gelopen om de theaterbezoekers er op te wijzen dat mijn kinderen lagen te slapen. De reactie: Of ik een beetje normaal wilde doen." Als laatste redmiddel heeft hij een brief aan de raad geschreven. Vanavond is er gemeenteraad. De brief staat bij de ingekomen stukken. Status: In behandeling.

Ennahachi: "Er moet een oplossing komen en snel. Dit houdt mijn gezin niet vol. Ook de andere buurtbewoners klagen over de parkeer- en geluidsoverlast.''

URGENT Kan niemand hem helpen, dan wil hij zo snel mogelijk weg. ''Ik ben al bij de woningbouwvereniging geweest dat ze me mijn jaren terug moeten geven, dat ik mijn urgentie behoud en naar een ander huis kan. De oplossing is de parkeerplaatsen een stuk opschuiven richting begraafplaats, dan is iedereen tevreden."