• De papiercontainer op het Laanplein gisteren. Het is een dumpplek geworden.

    Hans Veltmeijer
  • De afvalbakken in de Laanstraat puilen meestal uit.

    Hans Veltmeijer

Zorg om zwerfvuil in winkelcentrum

BAARN Het valt vooral omwonenden, winkeliers en avondwandelaars op: het zwerfvuil in het centrum van Baarn. De coöperatie van centrumwinkeliers trekt er regelmatig voor aan de bel op het gemeentehuis. ,,Of meer bakken, of vaker laten ophalen.”

De coronacrisis met de sluiting van horecagelegenheden helpt natuurlijk ook niet in het terugdringen van dit afvalprobleem. Rond zaken waar bijvoorbeeld coffee to go te koop is, puilen de groene bakken nu vrijwel constant uit, waardoor het afval op straat belandt. Zeker op een zondag is het straatbeeld in het gehele centrum, en met name in de Laanstraat, verre van fraai met al het rondslingerend plastic en karton. Dat waait ook over vanaf het Laanplein, de entree naar het winkelcentrum voor publiek met de auto. Hier staan ondergrondse containers. Vooral die van papier en karton is snel gevuld, waarna mensen (wiens kliko thuis ook ruim voor de afhaaldag vol is) hun afval naast de container zetten.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat die afvalbakken in het centrum sinds begin dit jaar driemaal per week worden geleegd, op maandag, woensdag en vrijdag. Voorheen was dat tweemaal.

Het hele artikel leest u in de Baarnsche Courant van woensdag 13 mei.