• Suzanne Vink (l) en Maaike Kuijken.

  • Suzanne Vink als cameravrouw in actie voor haar documentaire.

    Maaike Kuijken

Baarnse student Suzanne Vink werkt aan documentaire

BAARN ,,We willen een professionele documentaire maken, dat kost nu eenmaal geld." De Baarnse journalistiekstudent Suzanne Vink, onder andere verslaggever voor deze krant, werkt samen met studiegenoot Maaike Kuijken aan een documentaire. Om de film te kunnen realiseren zijn de dames een crowdfunding gestart.

Christine Schut

Suzanne Vink (20) zit in het laatste jaar van de HBO-opleiding Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. ,,Voor mijn minor moet ik een documentaire maken van twintig minuten. We maken een film over Romy, een vrouw van 34 met uitgezaaide borstkanker die altijd te maken heeft gehad met vooroordelen. Ze is op haar 16e bevallen van een zoon. Toen dachten mensen dat ze uit een achterstandswijk kwam en geen opleiding had, terwijl ze in een villawijk woonde en haar school tijdens haar zwangerschap afrondde. Nu heeft ze weer te maken met het vooroordeel dat mensen denken dat ze als wandelend lijk over straat gaat. We willen met de documentaire laten zien dat je verder moet kijken dan je eerste indruk." Suzanne en Maaike volgen in de docu de bucketlist van Romy. ,,We waren er bij toen ze een tatoeage liet zetten met haar beste vriendin en kijken hoe ze een herinneringendoos maakt voor haar twee zoons die nu 17 en 12 zijn. Ook heeft ze een gipsafdruk van de handen van haarzelf en haar zoons gemaakt. Nu is ze overigens blij dat ze tienermoeder was omdat ze haar zoons heeft kunnen zien opgroeien."

Suzanne en Maaike hebben geld nodig om apparatuur te kunnen huren om de film na de opnames te kunnen maken. ,,We willen het professioneel aanpakken en meedoen aan filmfestivals. En we hopen dat onze docu ergens wordt uitgezonden", aldus Suzanne die onlangs cursussen heeft gevolgd in New York. Inschrijven voor filmfestivals kost tussen de 20 en 100 euro. ,,En we willen een mooie filmposter laten maken." De vrouwen werken samen met een componist voor de achtergrondmuziek. ,,We hebben zelf geld ingelegd, maar dat is helaas niet genoeg." Het streefbedrag is 3.000 euro.

Wie Suzanne en Maaike wil helpen bij het realiseren van hun documentaire, kan doneren via https://cinecrowd.com/nl/kankerleven. Daar vindt u ook meer informatie.