• Het publiek buigt zich over de maquette na afloop van de infoavond in het gemeentehuis.

    Baarnsche Courant

Raad heeft zware dobber aan theaterplan

BAARN De gemeenteraad van Baarn worstelt met het plan voor een theater/cultuurhuis in het centrum. Vanavond lichtte initiatiefnemer Johan Zijtveld zijn plannen toe in het gemeentehuis. De publieke tribune en de trouwzaal zaten vol met belangstellenden.

Zijtveld rekende de raad voor dat de gemeente het kan kopen (voor 12,5 miljoen euro) of huren (voor 600.000 euro). Verantwoordelijk wethouder Theo Stroo gaat voor maandagmiddag de raad voorrekenen dat dat bedrag significant hoger is dan wat de gemeente nu bijdraagt aan Theater De Speeldoos, de bibliotheek en de Volksuniversiteit.

Het idee van Zijtveld dat er in de buurt voldoende openbare parkeerplekken zijn, viel niet in goede aarde bij verschillende fracties. Zijtveld op zijn beurt herhaalde dat hij van goede wil is en samen met de gemeenteraad naar oplossingen wil zoeken. Hij komt ook met een nieuwe financiële berekening, wanneer geen commerciële partij het project uitvoert maar de gemeente of een woningcorporatie. Die kunnen bijna gratis geld lenen en kunnen genoegen nemen met een lager rendement, waardoor de huur zou kunnen zakken.

Veel inwoners van Baarn zien het plan als een eenmalige kans om het centrum te versterken. Ook spreekt het woningbouwplan op het terrein van de Speeldoos aan waar een hofje met veel sociale woningbouw kan komen.

Woensdag 25 september moet de raad besluiten of Zijtveld een kans krijgt om zijn plannen verder uit te werken of dat het oude raadsvoornemen alsnog wordt uitgevoerd. Dat betekent dat er 4 miljoen euro beschikbaar is om de Speeldoos te verbouwen en te moderniseren, waardoor de bibliotheek er bij in kan trekken.