• Kees van Reenen

Korstmossen lijden onder stikstof

BAARN De stikstofproblematiek heeft ervoor gezorgd dat sommige korstmossen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug sterk zijn afgenomen. Dat schrijft de website Nature Today op basis van een provinciaal onderzoek. Korstmos is een schimmel dat onder andere op boomschors groeit.

In de Heuvelrugse bossen worden al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw bomen onderzocht die bekend staan vanwege het voorkomen van bijzondere soorten korstmos. Volgens de meest recente resultaten gaat het bijzonder slecht met die korstmossen. Zo werd het ooit veelvoorkomende groot boerenkoolmos nergens meer gevonden.

Volgens Nature Today zijn tussen Baarn en Rhenen ook bruin boerenkoolmos, avocadomos, trilzwamkorst en een reeks andere soorten nagenoeg uit het bos verdwenen. De onderzoekers noemen de opstapeling van ammoniakbelasting als oorzaak. Tegelijkertijd werd wel een toename van algemenere soorten korstmos gezien.

Het provinciale meetnet voor korstmossen werd vorig jaar voor de zesde keer onderzocht. Dat het niet lukt om op de Utrechtse Heuvelrug een basiskwaliteit te handhaven, is een teken aan de wand, schrijft Nature Today.