• Op provisorische wijze krijgen de dieren, zoals hier de kangoeroes, het levensreddende water.

    Jaap Roskam

Baarnse noodkreet vanuit Australië

BAARN De Baarnse fotograaf Jaap Roskam, die in de jaren 90 naar Australië emigreerde, is sinds enige jaren de beheerder van Wambelong, een 400 ha groot particulier natuurgebied naast het Warrumbungle National Park, een gebied met een unieke biodiversiteit en een aantal zeer bedreigde diersoorten. Al een jaar zorgt Jaap ervoor dat de dieren in Wambelong te drinken krijgen met geïmproviseerde waterbakken. Ook het Warrumbungle National Park voorziet Roskam als vrijwilliger nu van water. Al vóór zonsopgang gaat hij hiervoor iedere dag op pad.

Sinds september woeden er in Australië de ergste bosbranden ooit. Vooral de oostkust van Australië moet eraan geloven. De ernstige gevolgen komen via de media regelmatig in het nieuws. Zo is de schatting dat er al 480 miljoen dieren (zoogdieren, waaronder 8.000 koala's, vogels en reptielen) zijn omgekomen door de branden. De situatie in de gebieden waar het (nog) niet brandt krijgt nauwelijks aandacht.

In de binnenlanden van New South Wales, de deelstaat met Sydney als hoofdstad, is sinds 2016 nauwelijks enige regen van betekenis gevallen. Alle natuurlijke waterbronnen staan ondertussen droog en dan is de zomer nog maar net begonnen, met temperaturen van boven de 45°C.

Maar Jaap Roskam, in 1994 ook een van de voorvechters voor het behoud van het Cantonspark, heeft dringend hulp nodig. Zijn oude Nissan kan de dagelijkse lange ritten over het ruige terrein in de bergen van Warrumbungle N.P. nauwelijks aan. Hij moet hiervoor een tweedehands militaire 4WD kopen. En het gebied is zo groot (meer dan 23.000 ha) dat een aantal 1000 liter watertanks moet worden geïnstalleerd zodat er per drinkbak genoeg water kan worden opgeslagen voor ongeveer een week.

Door HIER te klikken, kunt u onze voormalig dorpsgenoot helpen en zijn hele verhaal lezen.

Angelique Bosch van Drakestein