• In de aanloop naar Wereld Alzheimerdag is in Baarn de Week van de Dementie.

    Pixabay

Samen bewegen tijdens de Week van de Dementie

In de aanloop naar Wereld Alzheimerdag - op 21 september - is in Baarn en Soest de Week van de Dementie. Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 september organiseren gemeenten Baarn en Soest samen met hun ketenpartners en Alzheimer Nederland diverse activiteiten.

Zowel voor mensen met (beginnende) dementie, als voor mantelzorgers, professionals en geïnteresseerden. De week wordt afgesloten met een lezing van auteur Hugo Borst in theater de Speeldoos.

,,Het is heel belangrijk om aandacht te vragen voor dementie", aldus zorgwethouder André van Roshum. ,,Iemand met beginnende dementie kan zichzelf meestal prima redden, maar het is ook mogelijk dat iemand volledig afhankelijk is van zorg. Daarom is het nodig dat we signalen herkennen, de juiste zorg kunnen bieden en ook oog hebben voor de mantelzorgers."

SAMEN BEWEGEN Het thema dit jaar is 'Samen bewegen'. Bewegen is belangrijk. Zowel voor mensen met dementie, als voor mantelzorgers. Door voldoende beweging lijkt dementie trager te verlopen. Wandelen en fietsen zijn bij uitstek geschikt. Voor personen die niet meer zelf kunnen fietsen, zijn in Baarn duofietsen beschikbaar. Mantelzorgers en vrijwilligers kunnen deze aangepaste fietsen - waarbij de fietsers naast elkaar zitten - op diverse locaties in Baarn lenen. U kunt zich aanmelden bij de receptie van Welzijn Baarn - Welzijnscentrum de Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn, tel. 035-5422020. Zij plannen dan een afspraak voor u in.

LEZING HUGO BORST We sluiten de week af met een lezing van auteur Hugo Borst in theater de Speeldoos. Sportjournalist, mediapersoonlijkheid en auteur Hugo Borst bracht in 2015 de bundel Ma uit; een verzameling van columns die hij maakte voor het Algemeen Dagblad over het leven van zijn dementerende moeder en zijn rol als haar mantelzorger. De omstandigheden in het verpleeghuis zorgde ervoor dat Borst zich met een brief aan staatssecretaris Van Rijn mengde in de discussie over de organisatie van zorginstellingen.

DEMENTIE Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.. In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie.

PROGRAMMA BAARN

Maandag 16 september 'Aftrap van de week dementie''.

Alzheimer café Baarn/Soest organiseert van 14.00 tot 16.00 uur, in De Leuning, een bijeenkomst voor iedereen die met dementie te maken heeft, inloop vanaf 13:30 uur. De toegang en koffie/thee zijn gratis. De wethouders van Baarn en Soest zullen op dat moment de week openen met een ritje op de duofietsen.

Bij Lyvore, Ontmoetingscentrum Baarn, locatie Santvoorde Troelstralaan 1 te Baarn is in de recreatiezaal, aanvang 15.00 uur, Koersbal. Doel: beweging en ontspanning. Activiteit is vrij toegankelijk en kosteloos. Deelnemers hoeven zich niet te melden.

Dinsdag 17 september 'Markt en koffie op de markt'

Op de Baarnse markt geven medewerkers van Welzijn Baarn informatie over dementie. Lokale Alliantie Baarn zal ook op de markt aanwezig zijn voor informatie rondom het onderwerp financieel misbruik bij ouderen. Daarnaast kunt u tussen 10.00 en 12.00 uur in De Leuning een kopje koffie drinken.

Bij Lyvore, Ontmoetingscentrum Baarn, locatie Santvoorde Troelstralaan 1 te Baarn is in de recreatiezaal, aanvang 15.00 uur is Bewegen met Angele. Doel is bewegen samen met geheugentraining. Activiteit is vrij toegankelijk en kosteloos. Deelnemers hoeven zich niet te melden.

Woensdag 18 september 'Samen bewegen op de duofiets'

Duofietsen is een sportieve en gezellige activiteit om samen met iemand anders te doen. Tijdens het fietsen geniet u van het buiten zijn, bent u in beweging en kunt ondertussen een gezellig een praatje maken met uw medefietser. Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met (035) 5422020 (De Leuning).

Lyvore, Ontmoetingscentrum Baarn locatie Santvoorde, Troelstralaan 1 te Baarn in de recreatiezaal, aanvang 15.00 uur. Opname muziekprogramma van Baarn FM. Doel is herkenning, ontspanning en sociaal aspect. Activiteit is vrij toegankelijk en kosteloos. Deelnemers hoeven zich niet te melden.

Donderdag 19 september 'Bewegen met plezier'

Bewegen is goed voor lichaam en geest. Anita Lomme organiseert van 10.30 tot 11.30 uur een bewegingsles voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en andere geïnteresseerden. Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met (035) 5422020 (De Leuning).

Bij Lyvore, Ontmoetingscentrum Baarn locatie Santvoorde, Troelstralaan 1 te Baarn in recreatiezaal, aanvang 15.00 uur. Gymmen op muziek onder leiding van Bart Meussen. Doel van de activiteit: ritmisch bewegen en ontspanning. Kosteloos. Deelnemers hoeven zich niet te melden.

Vrijdag 20 september 'Lezing en signeersessie Hugo Borst'

Sportjournalist, mediapersoonlijkheid en auteur Hugo Borst bracht in 2015 de bundel Ma uit; een verzameling van columns die hij maakte voor het Algemeen Dagblad over het leven van zijn dementerende moeder en zijn persoonlijke rol als haar mantelzorger. De lezing in Theater De Speeldoos start om 20.00 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur. Na afloop is er een signeersessie. Kaartjes zijn te koop via Theater De Speeldoos in Baarn.

Bij Lyvore, Ontmoetingscentrum Baarn locatie Santvoorde, Troelstralaan 1 te Baarn in de recreatiezaal, aanvang 15.00 uur: Optreden van The Golden Oldies. Doel is herkenning, ontspanning, sociaal aspect. Activiteit is vrij toegankelijk. Kosten activiteit € 2,50 inclusief koffie/thee en een drankje. Deelnemers hoeven zich niet te melden.

SANTVOORDE Deze week bent u elke dag van 10.00 - 11.30 uur van harte welkom op de koffie-ochtend in de recreatiezaal van Ontmoetingscentrum Baarn, locatie Santvoorde, Troelstralaan 1 in Baarn.