• Amerpoort doet elk jaar mee aan NLdoet.

    Christine Schut

Oranje Fonds: 'Stel NLdoet-activiteiten uit' (update)

BAARN Het Oranje Fonds roept deelnemende organisaties aan NLdoet op hun activiteiten uit te stellen. Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus vindt het Fonds het niet verantwoord om de geplande activiteiten dit weekend door te laten gaan. ,,Met pijn in ons hart geven we dit advies. NLdoet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan gezondheid", stelt waarnemend directeur Marc van Hal. In Baarn zijn in ieder geval de activiteiten bij zorgorganisaties Amerpoort en Sherpa afgelast.

Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea, zei minister Bruno Bruins na crisisberaad. Het kabinet wil dat zo min mogelijk mensen bij elkaar zijn in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

Voor komende vrijdag en zaterdag stond de 16e editie van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van ons land, gepland. Er stonden zo'n 8.700 klussen gepland waarbij mensen iets goeds konden doen voor een ander. Van Hal: "NLdoet staat voor sociale verbinding. En dat strookt niet met de oproep tot sociale onthouding. Het coronavirus heeft grote invloed op de samenleving. Mensen die al weinig sociale contacten hebben, ervaren door deze uitbraak nog meer een gevoel van eenzaamheid. Organisaties die zich inzetten voor anderen en die volledig op vrijwilligers draaien, hebben nu veel minder handen die mee kunnen helpen. We willen iedereen in Nederland dan ook oproepen tijdens deze pandemie om te zien naar mensen die hierdoor geraakt worden. En daarbij de adviezen van het RIVM te volgen. Verbinden en elkaar helpen zal iedere dag cruciaal zijn de komende maanden."

Het Oranje Fonds vraagt alle deelnemers dan ook hun activiteiten op een ander moment wel door te laten gaan. "Want vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties zijn onmisbaar in Nederland. En alle activiteiten die dit weekend uitgevoerd zouden worden, zouden een groot verschil maken voor veel mensen." Op NLdoet.nl kunnen deelnemers lezen hoe zij hun activiteiten kunnen verzetten. Er komt vooralsnog geen nieuwe landelijke datum. Organisaties zijn vrij om dit naar eigen inzicht te bepalen.

Voor vanavond stond het Politieke Cafe Baarn gepland. Dit evenement wordt uitgesteld. Ook het jubileumfeest van fietscrossclub The Wheely's is zaterdag afgelast in verband met het coronavirus.

De gemeente volgt de richtlijnen en informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD regio Utrecht. De meest actuele informatie staat op de websites www.rivm.nl/coronavirus en www.ggdru.nl/corona. Richting organisatoren van evenementen die vragen hebben, wordt geadviseerd contact op te nemen met de GGD regio Utrecht.