• Het monument in de stationshal in Baarn.

    Christine Schut

Holocaustmonument Levenslicht onthuld in stationshal

BAARN Met de onthulling van Holocaustmonument Levenslicht door burgemeester Mark Röell en Jan Koops, interimvoorzitter van Comité 4 en 5 mei Baarn, is gisteravond het startsein gegeven voor de herdenkingen van 75 jaar bevrijding. Een handvol belangstellenden was daarbij aanwezig.

Door het inschakelen van de verlichting van het monument, dat is ontworpen door Daan Roosegaarde, werd het monument onthuld. Het monument is tot en met 1 februari te zien in de stationshal, daarna wordt een vaste plek gezocht. Omdat het monument 600 losse stenen bevat, refererend aan evenzoveel Joden, Shinti en Roma die in de oorlog zijn omgekomen in de vernietigingskampen, is het niet hufterproof, waardoor, bijvoorbeeld, de Brink is uitgesloten. De stenen lichten steeds enkele seconden op, refererend aan de ademhaling van een mens. Het monument is een initiatief van het landelijk comité 4 en 5 mei.

Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. In januari 2020 wordt het tijdelijk lichtmonument onthuld in 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid. In Baarn zijn 45 Joodse inwoners omgekomen in de vernietigingskampen.

Burgemeester Mark Röell noemde het monument een 'mooi initiatief'. Zondag worden in Baarn bij het Joods Monument in het Amaliapark tegenover het station de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Dan ook zal worden gerefereerd aan het monument in de stationshal.